wolf

Ce...lula mea e bateria asta????

Recommended Posts

Moto

- Nea Grigore, pot cobori la stop?

- Nu stiu daca poti sau nu, treaba e ca nu ai voie!

 

 

 

Intre lucrurile care ne “maninca†sufletul la jocul de airsoft este si acumulatorul. Mereu se aude pe “cimpul de lupta†strigaturi de genul: “care ai, bai, o baterie de rezerva, ca a mea s-a descarcat†sau “imi bag ce...lula in ea de baterie, am tinut-o toata noaptea la incarcat, si acum e goala!†Apoi, pe forum sunt tot felul de intrebari legate te baterii si incarcarea lor, alaturi de prea multe legende, asa incit m-am gindit sa astern citeva rinduri despre bateria asta buclucasa.

Nu o sa intru in detalii tehnice prea fine, nici in fizica ...cuantica sau chimia analitica, nu e cazul, dar citeva lucruri utile si simple care vor usura cunoasterea sunt totusi de scris.

Sa la luam pe rind.

Bateria de acumulatori (denumire corecta!) este un dispozitiv capabil sa acumuleze energie pe care apoi o poate descarca pe o sarcina utila, in cazul nostru motorul replicii.

 

DEFINITII.

 

Acumulator (impropriu numit baterie): un ansamblu de mai multe celule electro-chimice capabile sa furnizeze energie electrica unui circuit electric extern, dupa ce in prealabil aceasta energie a fost stocata in urma procesului de incarcare.

Autodescarcare: fenomen prin care acumulatorul isi pierde, in timp, fara a fi conectat la o sarcina exterioara, parte din energia stocata.

Capacitatea celulei, notata C [mAh]: cantitatea maxima de curent pe care o poate livra o baterie timp de o ora, pana cand tensiunea la borne, pe sarcina, scade sub o anumita valoare limita.

Celula: element unitar al unui acumulator

Cristalizare: fenomen ce apare in electrolitul celulei si consta in formarea de cristale ce pot strapunge izolatia dintre electrozi, scurcircuitind celula. Are ca efect imediat scaderea drastica a capacitatii bateriei.

Curent de incarcare [mA]: curent furnizat de sursa de incarcare a acumulatorului si este evaluat in functie de capacitatea bateriei, C. (Vezi rata incarcare/descarcare).

Densitatea energetica gravimetrica [Wh/kg]: unitate de masura ce semnifica raportul intre cata energie poate inmagazina o baterie si greutatea acesteia

Densitatea energetica volumetrica [Wh/l]: unitate de masura ce semnifica raportul intre cata energie poate inmagazina o baterie si volumul acesteia.

Descarcare: debitarea de curent pe o sarcina cuplata la bornele acumulatorului pina cind tensiunea atinge o valoare limita, caracteristica.

Descarcarea completa: descare pina la care bateria nu sufera daune.

Descarare adinca: descarare peste limita de siguranta. De obicei bateria se distruge iremediabil.

Detectia incarcarii: metoda prin care este determinata incarcarea complecta si corecta a unei celule.

Efectul de memorie: schimbarea capacitatii celulei la capacitatea ultimului ciclu. Se traduce printr-o reducere temporara/definitiva a capacitatii celulei atunci cand celula este incarcata fara sa fi fost descarcata complet in prealabil.

Egalizare: procedeu specific acumulatorilor pe baza de Litiu prin care se asigura o incarcare egala si uniforma a celulelor inseriate.

Formatare: procedeu specific celulelor tip Pb, Ni-Cd sau Ni-Mh prin care acestea sunt “invatate†sa acumuleze energie in mod optim.

Incarcare: procedeu prin care este stocata energia in acumulator, pina cind tensiunea la borne atinge o valoare limita, carecteristica.

Incarcare cu tensiunea constanta: modalitate de incarcare a acumulatorilor, acestia fiind conectati la o sursa de tensiune constanta.

Incarcare in curent constant: modalitate de incarcare a acumulatorilor, acestia fiind conectati la o sursa de curent constant.

Palier de tensiune: porțiune orizontală in diagrama de descarare a unei celule electrice

Polarizare: acumulare la electrozii pilei electrochimice a ionilor care realizează conducția prin soluția electrolitului. Nu este similara incarcarii.

Rata incarcare/descarcare, [mA]: parametru ce face referinta la un curent, echivalent numeric cu capacitatea acumulatorului, in amperi/ora. Aceasta se exprima in fractiuni, respectiv multipli ai capacitatii C. Ex: rata de incarcare la Ni-Cd este de 1/10C, rata de descarcare la Li-Po este de 20C.

Rezistenta interna echivalenta a unei celule, notata r [ohm]: reprezinta rezistenta ohmica interna care limiteaza valoarea maxima a curentului ce poate fi debitat de celula. Aceasta rezistenta trebuie sa fie cit mai mica, atfel curentul debitat de celula va fi mare.

Timp de incarcare: timpul necersar stocarii maxime de energie. El este determinat de modalitatea si curentul de incarcare.

Tensiunea nominala, tensiune electromotoare [V]: reprezinta tensiunea la bornele celulei, masurata in gol, atunci cand aceasta este descarcata in proportie de 50%.

Tensiunea de descarcare [V]: reprezinta tensiunea sub care se considera ca celula nu mai poate debita curent suficient in sarcina, pierzind abrupt din putere in comparatie cu perioada in care tensiunea sa oscila in jurul valorii tensiunii nominale.

.

 

TIPURI DE ACUMULATORI

 

a) Cu plumb

- tensiunea electromotoare pe celula: 2,2 V

- tensiune maxima de incarcare pe celula: 2,39 V

- tensiune minima de descarcare pe celula; 1,8 V

- palier de tensiune foarte mare

- rata de descarcare mare: 60 - 80C

- densitate energetica gravimetrica: 30 Wh/kg.

- numar redus de cicluri de incarcare/descarcare

- functionare proasta sau chiar nefunctionare la temperaturi scazute

- rata de autodescarcare mica, 5% pe luna

- pret redus

Nota: Acest tip de acumulatori, datorita greutatii mari si capacitatii mici (densitate energetica gravimetrica mica) nu sunt folositi in airsoft, deci nu se va mai discuta despre ei.

 

b) Nichel-Cadmiu (Ni-Cd)

- tensiunea electromotoare pe celula: 1,2 V

- tensiune maxima de incarcare pe celula: 1,44 V

- tensiune minima de descarcare pe celula: 0,81 V

- palier de tensiune mare

- densitate energetica gravimetrica: 50 Wh/kg.

- rata de descarcare acceptabila, 6 - 10 C

- functionare acceptabila la temperaturi scazute

- numar marede cicluri de incarcare/descarcare

- rata de autodescarcare: 10%-15% din capacitate in primele 24 de ore, 10% - 15% pe luna, in lunile ce urmeaza.

- pret mai mare decit la cele cu plumb.

- prezinta efect de memorie

 

c) Nichel Metal-Hidrid (Ni-MH)

- tensiunea electromotoare pe celula: 1,25 V

- tensiune maxima de incarcare pe celula: 1,44 V

- tensiune minima de descarcare pe celula: 0,83 V

- palier de tensiune mare

- densitate energetica gravimetrica: 55 Wh/kg.

- rata de descarcare acceptabila, 6 -10 C

- functionare acceptabila la temperaturi scazute

- numar de cicluri de incarcare/descarcare mai mic decit la cele tip Cd-Ni.

- rata de autodescarcare: 20%-30% din capacitate in primele 24 de ore, 20% - 30% pe luna, in lunile ce urmeaza.

- pret comparabil cu cele tip Cd-Ni

- efect de memeorie mai putin pregnant decit la cele de tip Ni-Cd.

 

d) pe baza de Litiu (Li-ion, Li-fier, Li-polimer)

- tensiunea electromotoare pe celula: 3,6 V

- tensiune maxima de incarcare pe celula: 4,2 V

- tensiune minima de descarcare pe celula: 3 V

- nu are palier de tensiune, curba de descarcare fiind descendenta, asemanatoare cu a bateriilor galvanice.

- densitate energetica gravimetrica: 250 Wh/kg.

- rata de descarcare mare: 15 - 20C

- functionare buna la temperaturi intre 5 si 50 de grade Celsius

- numar de cicluri de incarcare/descarcare mai mic decil la cele tip Cd-Ni.

- rata de autodescarcare mica: 5% din capacitate in primele 24 de ore, 1%-2% pe luna, in lunile ce urmeaza.

- pret ridicat

- necesita un incarcator specializat

- nu au efect de memeorie

- nu trebie formatate

- pericol de incendiu la supraincarcare sau la descarcare excesiva ori defecte macanice

 

 

DESCARCAREA ACUMULATORILOR

Acumulatori tip Ni-Cd si Ni-Mh

 

NU scurtcircuitati bornele bateriei! Punerea in scurtcircuit a acumulatorului, chiar si pentru un timp scurt, are ca efact supraincalzirea celuleor si chiar explozia acestora sau incendierea lor.

 

Cum spuneam mai sus, acumulatorii tip Ni-Mh si Cd-Ni, in special, prezinta fenomenul de memorie. De obicei, la un joc sau doua, acumulatorul nu se descarca de tot, de aceea inainte de incarcare trebuie sa-l descarca pina la valoare optima.

 

De tinut minte: Tensiunea minima de descarcare pentru acumulatorii tip Ni-Cd si Ni-Mh este de 0,9 V/celula! Curentul de descarcare nu trebuie sa fie mai mare de 3C. Descarcare in curent mic, este mai buna, celulele descarcindu-se mai uniform.

 

Situatia cea mai simpla este cind avem un incarcator/descarcator “desteptâ€. In acest caz cuplam acumulatorul la bornele dispozitivului, punem aparatul pe functia descarcare si...restul e treaba lui, ca de aceea e ...destept!

 

Observatie. Uneori este dificil pentru aparat sa “inteleaga†ce fel de baterie are la borne: una de 8,4V putin descarcata, sau o baterie de 9,4V aproape descarcata, asa ca este bine sa verificam descarcarea cu un voltmetru cuplat la bornele acumulatorului.

 

Un dispozitiv ingenios de descarcare a fost prezentat de Kix, si foloseste o dioda Zenner de 6,3 V/ 2-5W ( 7,2 V in cazul acumulatorilor de 9,4 V) si un bec de 2 – 3 V sau o rezistenta de 7 - 15 ohm. Montajul este simplu, dupa cum se vede in fotografiile de mai jos, si se poare realiza foarte simplu, chiar daca nu esti electronist cu diploma.

 

schemayi01.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

p11ij.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Functionarea este simpla. Initial, tensiunea fiind mai mare de 6,3 V, dioda Zener se deschide si lasa sa treaca un curent prin bec. Acesta va consuma din baterie pina cind tensiunea ajunge in jurul valorii de 6,3 V, tensiune la care dioda Zener se blocheaza, intrerupind circuitul. Cu ajutorul acestui dispozitiv, descarcarea nu trebuie supravegheata.

Daca nu gasim diode Zener adecvate, putem folosi o rezistenta de 5 - 10 ohm si un voltmetru, de preferinta digital. Cuplam rezistenta si voltmetrul la bornele acumulatorului si urmarim scaderea tensiunii care, atentie, nu are voie sa cada sub 6,3V, respectiv 7,2 V. Se decupleaza rezistenta si dupa citeva minute se cupleaza din nou. Se observa ca tensiunea a “crescut†din nou. Se repeta operatia pina cind scaderea tensiunii este rapida.

Aceasta metoda are dezavantajul ca descarcarea trebuie supravegheata, pentru a nu ajunde la o descarcare adinca a acumulatorului.

NOTA. Daca scaderea tensiunii este foarte rapida, iar “cresterea†tensiunii se produce in citeva secunde, atunci avem o problema in bateria de acumulatori, in sensul ca una, doua sau mai multe celule sunt defecte, ele fiind doar polarizate, nu incarcare. Depistarea acestor celule se face simplu:

- se descarca acumulatorul, apoi se incarca in modul obisnuit. Dupa incarcare se cupleaza la bornele acumulatorului o rezistenta de sarcina prin care sa treaca un curent de 1 – 2 A. ( 5 – 10 ohm). Lasam bateria se se descarce citeva zeci de minute (atensie, tensiunea sa nu scada sub 0,9 V/celula!) apoi verificam, simplu, cu degetul, temperatura fiecarei celule in parte. Celula/celulele care s-a(u) incalzit sunt defecte, acestea nu mai debiteaza curent, ci consuma, polarizindu-se invers.

- la bornele acumulatorului aproape descarcat, (adica cum ne-a lasat in pana, la joc!!!) se cupleaza o rezistenta de sarcina in jur de 20 ohm. Legam de sondele voltmetrului doua ace de cusut. Intepind invelisul de plastic (atentie, nu invelisul celulei ci acea “tipla†transparenta in care sunt rigidizare celulele!!!) in dreptul polilor, se masoara fiecare celula in parte. Daca tensiunea masurata este mai mica cu 20 – 30 % decit pe restul celuleor, acea celula este defecta!!

 

pzl001.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

Celeule defecte, cu ceva indeminare, se pot inlocui folosind celule bune de la un alt acumulator care, la rindul lui, are citeva celule defecte. Adica din doua rele, faci unul bun.

PRECIZARE: este bine ca celulele sa fie de la aceeasi firma, si sa aiba aceeasi capacitate.

Desi celulele tip Ni-Cd sau Ni-Mh sunt mai putin afectate de descarcarea profunda, descarcarea trebuie oprita cind tensiunea atinge valoarea de 0,9 V/celula. Daca acumulatorul este descarcat mult sub aceasta tensiune, celula intra in descarcata adanca, acest lucru ducind la inversarea polaritatii, cu alte cuvinte celulele afectate au potential negativ la borna pozitiva, si invers. Inversarea polaritatii poate distruge iremediabil celula, daca nu se intervine la timp. Solutia ar fi incarcarea imediata, lenta, la un curent mic, de cel mult I = C/14-16, unde I este curentul de incarcare, in mA, iar C este capacitatea in mAh. Celulele tip Ni-Mh sunt mult mai sensibile la descarcarea adinca, ele putindu-se distruge iremediabil.

 

Acumulatori pe baza de Litiu

 

NU scurtcircuitati bornele bateriei! Punerea in scurtcircuit a acumulatorului, chiar si pentru un timp scurt, are ca efact supraincalzirea celuleor si chiar aprinderea sau explozia acestora.

 

Acumulatorii pe baza de Litiu, nu prezinta fenomenul de memorie, ei putind fi pusi la incarcat fara o descarcare prealabila. Acesti acumulatori nu trebuie descarcati mai mult de 3 V/celula. Unii acumulatori au circuite de protectie care deconecteaza permanent celula de la bornele externe, daca valoarea a scazut sub 3 V/celula, aceasta nemaiputand fi incarcata in incarcatoare uzuale. Descarcarea acumulatorului la o tensiune mai mica de 2,5V/ celula, are ca efect distrugerea definitiva a acesteia.

Producatorii de acumulatori pe baza de Litiu recomanda ca descarcare normala o descarcare de pana la 20% din capacitate. Descarcarile repetate, de 100% din capacitate duc la scaderea numarului de cicluri incarcare/descarcare, de aceea recomanda ca descarcarea acestor baterii sa nu fie profunda.

 

FORMATAREA, EGALIZAREA SI INCARCAREA ACUMULATORILOR

 

Formatarea acumulatorilor tip Ni-Cd si Ni-Mh

 

Procesul de fabricatie al celulelor fiind industrial, este greu sa se pastreze constanti anumiti parametrii, de aceea, chiar pentru acelasi lot de celule, acestea, in sarcina, se pot comporta diferit. Cea mai mare problema este incarcarea/descarcarea inegala, aceasta avind ca rezultat imediat faptul ca celula se poate transforma din debitor de curent, in consumator de curent. Chiar daca celulele sunt sortate de fabricant inainte de a fi cuplate in baterii de acumulatori, este bine ca aceste baterii sa fie supuse unui proces de formatare.

Cel mai simplu procedeu, si cu eficacitate buna, este de a descarca bateria de acumulatori, la un curent de 0,8C, pina la valoarea minima de 0,9V/celula, apoi incarcarea lenta, pe timp mare, la un curent I = C/10...C/14, unde I este curentul de incarcare, in mA iar C este capacitatea bateriei in mAh. Aceste operatii trebuie facute de cel putin trei ori in cazul unei baterii noi.

Un procedeu mai laborios, dar mai eficace, este urmatorul:

 

- in cazul acumulatorilor tip Ni-Cd:

a) decarcare la un curent cuprins in intervalul 0,8-1C pana la 0,9V/celula

b) dearcare la un curent de 0,2-0,3C pana la 0,2V/celula

c) inarcare la un curent de 0,1C pentru 2 ore

d) incarcare la un curent de 0,5C pentru 1 ora

e) incarcare a un curent de 0,1C pentru 8 ore

f) descarcare la un curent de 0,8-1C pana la 1,1V/celula

g) incarcare la 0,1C pentru 14-16 ore, in curent pulsatoriu la finalul inacrcarii

 

- in cazul acumulatorilor tip Ni-Mh

a) descarcare la un curent cuprins in intervalul 0,6-0,8C pana la 0,7V/celula

b) descarcare la un curent de 0,2-0,3C pana la 0,4V/celula

c) incarcare la un curent de 0,3C pentru 3 ore

d) incarcare la un curent de 0,2C pentru 8 ore

f) descarcare la un curent de 0,8-1C pana la 0,8V/celula

g) incarcare la un curent de 1C pentru 1 ora

h) incarcare la un curent de 0,2C pentru o ora

Pasul doi este necesar pentru reducerea efectelor polarizari inverse.

 

Formatarea acumulatorilor pe baza de Litiu

 

Acumulatorii pe baza de Litiu nu necesita un proces de formatare. Acest tip de acumulatori ajung la o capacitate maxima dupa 3-4 cicluri incarcare/descarcare.

 

Egalizarea celulelor tip Ni-Cd si Ni-Mh se realizeaza practic in timpul procesului de formatare, deci nu sunt necesare circuite speciale de egalizare. Totusi, din experienta, s-a vazut ca nu toate celule se incarca in mod egal, ceea ce duce implicit si la o descarcare inegala. La curenti mari, mai ales, aceasta decarcare inegala are ca rezultat imediat incalzirea celulei si implicit, polarizarea inersa.

 

In cazul acumulatorilor pe baza de Litiu, egalizarea celulelor se face automat in timpul incarcarii, de aceea incarcarea acumulatorilor de acest tip trebuie facuta cu incarcatoare profesionale, dedicate, si nu cu instaltii improvizate.

 

Incarcarea acumulatorilor tip Ni-Cd si Ni-Mh.

Atentie: Inainte de cuplarea acumulatorului la sursa de incarcare verificati si respectati polaritatea tensiunii bateriei si a sursei de incarcare. Este interzisa conectarea cu polaritatea inversata!!!!

 

Nota: determinarea starii de incarcare/descarcare a acumulatorilor pe baza de Ni nu se poate determina prin masurarea tensiunii, in gol, la borne. Singura certitudine a incarcarii complecte este o incarcare corecta.

 

Incarcarea acumulatorilor de acest tip se face in curent constat. Incarcarea poate fi lenta (I = C/10), normala (I = C/2...C/3) sau rapida (I = 3C...5C). In nici un caz nu trebuie depasita rata de inacrcare specificata de producator.

Din pacate, riscul de a distruge un acumulator prin nedetectarea pragului de incarcare, creste cu cit este incarcat mai rapid. Daca un acumulator uitat la incarcat (fara detectia incarcarii, sau nedetectata dintr-un motoiv oarecare) la un curent C/10...C/14 are sanse mari de a fi recuperat, unul uitat la incarcat (fara detectia incarcarii, sau nedetectata dintr-un motoiv oarecare), la un curent de 2C ... 5 C este iremediabil compromis, asta daca nu explodeaza intre timp!

Incarcarea se poate face manual sau automat.

Incarcarea manuala se face de la surse de curent constant sau pulsatoriu. Tensiunea furnizata de sursa de incarcare trebuie sa fie mai mare cu cel putin Nx1,6V decit tensiunea noninala a cumulatorului, unde N = numar de celule. EX. Un acumulator de 7 celule are tensiunea nominala de 8,4 V, deci sursa de incarcare va trebui sa asigure o tensiune de cel putin 7x1,6=11,2 V. La incarcarea manuala trebuie supravegeata atent tensiunea la borene, cu atit mai atent cu cit curentul de incarcare se situeaza in domeniul normal sau rapid si cu cit ne apropiem de finalizarea circuitului de incarcare.

Incarcarea dupa timp, adica dupa formula T = C/I unde T= timpul de incarcare, in ore, C = capacitatea in mAh si I = curentul de incarcare, nu da intotdeauna rezultate scontate. Cea mai sigura metoda de incarcare manuala este verificarea incarcarii cu un voltmetru cuplat la bornele acumulatorului, fara a scoate acumulatorul de la sursa de incarcare. Cind aceasta tensiune atinge valoarea de U = Nx1,44V, unde U = tensiunea la borne, N = nr de celule, incarcarea trebuie oprita.

Observatie. “viteza†de incarcare nu este egala in timp, acumulatorul atingind in jur de 70% din capacitate in cam 40% din timpul de incarcare, ultimii 30% din capacitate incarcindu-se in restul de 60% din timp. EX: un acumulator de 8,4, poate atinge tensiunea de 9 V dupa 3 - 4 ore de incarcare, si 10,1 V dupa inca 6 -7 ore de incarcare, la un curent de egal cu C/10.

Daca un acumulator se incalzeste in timpul incarcarii inseamna ca a fost supraincarcat sau are o/mai multe celule defecte.

Nu lasati acumulatorul la incarcat pina se incalzeste, este o procedura gresita de incarcare ce poate distruge acumulatorul.

Un acumulator care se “incarca†rapid la o tensiune mai mare de U = Nx1,5V este defect, deci inutilizabil.

Incarcarea autoamata se face de la surse de incarcare prevazute cu senzori capabili sa detecteze incarcarea toatala si corecta a acumulatorilor, oprind procesul de incarcare. Unele surse de incarcare pot furniza, pe ultima etapa de incarcare, un curent pulsatoriu, de mica intensitate, pentru eficientizarea incarcarii si mentinerea acumulatorul incarcat pina la deconectarea de la sursa.

Detectarea pragului de incarcare, pentru acumulatroii tip Ni-Cd, se face dupa dupa picul dV/dt, adica dupa variatia tensiunii in timp. Acumulatorii de tip Ni-Cd, cind ajung la capacitate maxima, au o variatie negativa a tensiunii la borne in jur a 10 - 50 mV/celula. Aceasta tensiune, insumata, este detectata de senzor si opreste incarcarea. Din pacate acest procedeu nu este eficient in cazul unui acumulator prost formatat, sau cu celule defecte, deoarce picul de tensiune scade semnificativ si nu mai poate fi detecatat. De asemena, acest pic scade foarte mult, ajungind chiar la zero, daca curentul de incarcare este mare (incarcare rapida). In toate aceste cazuri exista riscul supraincarcarii acumulatorului, cu consecintele de rigoare.

In cazul acumulatorilor tip Ni-Mh, detectia incarcarii nu se mai poate face dupa picul de tensiune, acesta fiind foarte mic, undeva in jur a 8 - 10 mV/celula, ea putind fi chiar zero la curenti mici de inacrcare sau la temperaturi ridicate. De aceea o sursa de incarcare automata pentru acumulatori de tip Ni-Cd nu este potrivita si pentru acumulatori de tip Ni-Mh.

In cazul acumulatorilor de tip Ni-Mh, detectia incarcarii se face dupa dT/dt, adica dupa variatia temperatirii acumlatorului in timp (aproximativ 1 grad/minut sau depasirea temperaturii de 60 de grade) si/sau incarcarea se face la curenti mai mari de C/5, deci incarcarea se face rapid sau ultrarapid pentru marirea picului de tensiune.

Atunci cind folositi incarcatoare automate (destepte) selectati obligatoriul tipul de baterie apoi curentul de incarcare. Atentie, acest curent trebuie setat functie de tipul acumulatorului, cum am spus mai sus, dar acesta nu trebuie sa fie mai mare decit rata de incarcare specificata in foaia de catalog a acumulatorului.

 

Incarcarea acumulatorilor baza de Li.

 

Atentie: Inainte de cuplarea acumulatorului la sursa de incarcare verificati si respectati polaritatea tensiunii bateriei si a sursei de incarcare. Este interzisa conectarea cu polaritatea inversata!!!!

 

Nota: Determinarea starii de incarcare in cazul acumulatorilor pe baza de Li este usor de facut functie de tensiunea masurata la borne.

 

Atentie: aceste tipuri de acumulator nu se pot incarca manual si nici nu pot fi folosite incarcatoare destinate acumulatorilor din Ni-Cd sau Ni-Mh!

 

Acumulatorii pe baza de Litiu se incarca in tensiune constanta sau in curent constant In cazul incarcarii in tensiune constanta, sursa de incarcare furnizeaza la bornele celulei o tensiune constanta, aceasta luindu-si curentul necesar pana cand atinge aceeasi tensiune cu cea a sursei, moment in care celula nu mai “suge†curent, incarcarea fiind considerata terminata. Trebuie notat ca acest procedeu de incarcare este, in general, un procedeu lent de incarcare.

Incarcarea acumulatorilor pe baza de Litiu se face de la surse de incarcare special destinate acestui scop, acestea avind incorporata si functia de egalizare. Pentru ca aceasta functie sa fie activa, trebuie cuplata la sursa de incarcare si mufa cu pinii destinati controlului egalizarii acumulatorului.

Detectia incarcarii complecte se face dupa pragul de tensiune maxima pe celula sau cind curentul de incarcare a scaut la 0,03C.

Atentie, daca incarcatorul folosit nu recunoaste automat numarul de celule, asigurati-va ca ati selectat corect acest parametru!!!!!!

Respectati indicatiile privind rata de incarcare a acumulatorilor pe baza de Litiu. Incarcarea la curent mai mare poate cauza supraincalzirea si scaderea performantelor si duratei de viata a acumulatorului.

Supraincarcarea bateriilor pe baza de Litiu sau incarcarea fara controlul egalizarii poate duce la supraincalzirea celulelor urmata de explozie si incendiu. Deci atentie mare!!!! Unii producatori merg pina acolo incit recomanda punerea acumulatorilor pe baza de Litiu in cutii metalice pe perioada incarcarii!!!

 

Pastrarea Acumulatorilor

 

Observatie: pastrarea in conditii improprii a acumulatorilor poate compromite toate eforturile depuse la incarcarea si exploatarea lor corecta, ducind in final la reducerea subtantiala a duratei de exploatare.

 

Important: dupa o perioda oarecare de stocare, inainte de utilizare, pentru a fi siguri ca se recupereaza intergal parametrii bateriei, este necesar cel putin un ciclu de incarcare lenta – descarcare.

 

Principalii inamici cazul pastrarii acumulatorilor sunt temparatura si autodescarcarea.

 

Pastrarea acumulatorilor tip Ni-Cd si Ni-Mh.

 

Este unanim acceptat ca temperatura optima de stocare a acumulatorilor este in jurul a 10 - 15 grade Celsius. Unii recomanda chiar pastratea in frigider, in zona pentru legume, unde temparatura nu scade mai mult de 5 – 6 grade Celsius.

Acumulatorii tip Ni-Cd si Ni-Mh se recomanda a fi pastrati incarcati doar la 40 % din capacitate, nu 100%.

Acumulatorii tip Ni-Cd pot fi pastrati pina la 5 ani fara a se pierde substantial din parametri, pe cind timpul de pastrare a acumulatorilor tip Ni-Mh este nitel mai redus, doar 3 ani.

 

Pastrarea acumulatorilor pe baza de Litiu

Acumulatorii pe baza de Litiu se recomanda a fi pastrati, doar la 40 % din capacitate, nu 100%.

(U = 3,75-3,80V/celula.)

 

Sfaturi de final, amestecate

 

Pentru decristalizarea celulelor se recomanda aplicarea pe celula respectiva a unui puls de tensiune continua de ordinul microsecundelor, cu valoare cuprinsa intre 500 – 1000V. Practic aceasta se poate face prin descarcarea unui condesator de capacitate mare, conectat direct pe bornele celulei cristalizate.

Din pacate acest procedeu este destul de periculos, celula putind exploda.

 

Evitati incalzirea bateriilor la incarcare.

 

Descarcati complect (Umin = Nx0,9V) acumulatorii tip Ni-Mh cel putin o data la 3 luni.

 

Acumulatorii pe baza de Litiu cu tensiunea de 7,4V se comporta pe un AEG ca si o un acumulator de tip Ni-Cd sau NI-Mh de 8,4V. Aceasta din cauza ratei de descarcare mult mai mare decit a acumulatorilor de tip Ni. Explicatia este simpla: acumulatorul nu este o sursa ideala de tensiune, el are o anume rezistenta interna, mai mare sau mai mica. Din aceasta cauza, la curentii mari absorbiti de moataore, tensiunea la borne scade foarte mult. Aceasta scadere este mai mica in cazul acumulatorilor pe baza de Litiu decit a celor pe baza de nichel.

 

Dupa o perioada de stocare mai mare de 6 luni in cazul bateriilor tip Ni-Cd si Ni-Mh, este necesar un ciclu complet de incarcare-descarcare-incarcare.

 

Cind achizitionati un acumulator nou, daca este posibil, masurati tensiunea la borne pe o sarcina ce consuma in jur de 20 mA. ( 300 – 400 ohm, pentru Ni si respectiv, 300 – 500 ohm pentru Li). Daca tensiunea este mai mica de U< Nx0,6V pentru Ni, respectiv U< Nx3V pentru Li, acumulatorul nu mai este bun, fiind sanse mici de a fi recuperat.

 

Nu intrerupeti, sub nici un motiv, incarcarea acumulatorilor tip Ni-Cd si Ni-Mh. In cazul unei caderi de tensiune pe retea, deconectati acumulatorul de la sursa de incarcare, descarcati-l corect si reluati incarcarea de la capat. Acumulatorii pe baza de Litiu pot fi incarcati pe etape.

 

Acumulatorii pe baza de Litiu trebuie sa ramana reci pe intreaga durata de incarcare.

 

Evitati descarcarea profunda in cazul acumulatorilor pe baza de Litiu.

 

Parametrii enumerati in foaia de catalog sunt valabili pentru o temperatura ambianta intre 23-25 grade Celsius, aceasta fiind si temperatura optima de utilizare.

 

Un acumulator nu poate fi mai bun decit cea mai slaba dintre celulele componente!

 

Nu supraincarcati un acumulator, nu va acumula si nu va debita mai multa energie, din contra, il puteti defecta!

 

Nu inseriati celule de la firme diferite sau cu capaciati diferite.

 

Cititi cu atentie instructiunile de utilizare pentru acumulatori si sursele de incarcare, nu mai plecati urechea la ...folclor!

 

Daca este nevoie sa refaceti un acumulator prin schimbarea unor celule, reconectati-le prin sudura in puncte. Lipirea cu cositor supraincalzeste celula, distrugind-o. Totusi, daca incercati lipitura cu cositor, incerati se dezlipiti baretia defecta in asa fel incit banda de conectare sa ramina intacta pe bateria buna. Curatati bine banda cu putina hirtie abraziva, ungeti-o cu pasta decapanta folosita de instalatori (sacizul nu da mereu rezultate) si, folosind un ÅŸunt termic, cositoriti capatul liber al benzii. Lipiti apoi benzile intre ele, folosind un ciocan de lipit (nu de tip pistol!) cu puterea in jur de 60W, bine incalzit si cu mult cositor pe virf. Nu insistati pe esteticul lipiturii, atentie insa la sudurile reci!

 

Feriti acumulatorii pe baza de Litiu de socuri mecanice, pe timpul utilizarii, incarcarii si depozitarii. Asezati acumulatorii in AEG-uri asa fel incat sa aiba protectie maxima chiar si in cazul unei eventuale lovituri sau cazaturi. Nu uitilizati baterii tip baza de Li deformate, intepate sau umflate!!!

 

Vara, nu lasati acumulatorii de rezeva in portbagajul masinii sau in masina, pe bord sau in spatele lunetei. Caldura de la soare ii va descarca sau chiar defecta. Iarna, tineti acumulatorii de rezerva intr-un buzunar, la loc calduros, nu in buzunarul de la spate. Inainte de ai pune pe AEG, "aclimatizatii" citeca zeci de minute.

 

Indiferent de mosfetul instalat (fara AB, cu AB sau computerizat) este recomandat sa nu lasati la pastrare acumulatorul in AEG pentru ca mosfetii au consum in standby (mic dar existent) si asta poate duce la descarcare profunda a celulelor, foarte periculos pentru celulele LiPo. (Kix)

 

Nu intepati, nu desfaceti acumulatorii pe baza de litiu, pericol de inecndiu.

 

Nu aruncati acumulatorii defecti la gunoiul menajer, duceti-i la centrele de reciclare.

 

 

Multumiri lui Kix pentru permisiunea de a folosi aici datele si fotografiile despre dispozitivul de descarcare.

 

Bibliografie : http://www.google.com

 

 

Rog un moderator sa inchida topicul acesta si sa-l prinda in pioneze. Discutiile pe tema vor avea loc aici: viewtopic.php?f=9&t=7706

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.