wolf

Dictionar pentru airsoft

Recommended Posts

Airsoft = Joc de-a hotii si vardistii …modern. Airsoft-ul este un joc, dezvoltat in Japonia la inceputul anilor 1970, bazat pe simularea unui conflict militar. În majoritatea scenariilor, participanţii au scopul de a elimina adversarii prin atingerea lor cu bile din material plastic cu diametrul de 6mm (sau ocazional 8mm), lansate din replicile de airsoft.

ACOG (Advanced Combat Optical Gunsight) = Dispozitiv de ochire ce combina principiul lunetei (marire intre 1,5 X si 5,5 X) cu cel al colimatorului laser. Ajuta la o mai precisa si rapida luare a liniei de ochire.

acogtrd031.th.jpg

AEG (Auto Electric Gun) = Replica dupa o arma reala, la care presiunea necesara expulzarii bilei pe teava este furnizata de un angrenaj mecanic (grearbox) actionat de un motor electric.

p1015290.th.jpg

AEP (Auto Electric Pistol) = Replica dupa un pistol real, la care presiunea necesara expulzarii bilei pe teava este furnizata de un angrenaj mecanic actionat de un motor electric.

Air Nozzle (Barbarism) = Duza sau ajutaj. Acesta este montata in partea din fata a cilindrului avind doua roluri esentiale:

- a) de a impinge bila in teava, pina in dreptul garniturii hop-up si,

- b) baza principiului lui Bernoulli, mareste viteza curentului de aer expulzat din cilindu.

airnoze.th.jpg

Anti-reversal latch = Piedica antirevers. O mica piesa aflata in cutia cu angrenaje ce impiedica rotirea inversa a rotitelor din angrenaj sub presiunea arcului pistonului, cind nu este apasat tragaciul.

antireversal.th.jpg

antireverss.th.jpg

Barrel (barbarism) = Teava.

Barrel Suck = Efect ce consta in absorbtia aerului din teava, in perioada cind bila inca nu a parasit teava, din cauza cursei de retragere a pistonului. Are ca rezultat imediat pierderea de viteza.

BB (Ball Bearing) = Bila pentru replicile airsoft. Poate avea diametrul de 6 sau, mai rar, de 8 mm si greutate intre 0,12 si 0,4 g. Este realizata din plastic dur, roca, aluminiu si in unele cazuri poate fi biodegradabila.

bb20x5m.th.jpg

Bevel Gear (barbarism) = Roata dintata conica. Are rolul de a schimba planul de rotatie al celorlalte rotite dintate din cutia cu angrenaje (gearbox).

roataconica.th.jpg

Bipod = Dipod, suport din doua picioare menit sa mareasca stabilitatea armei in pozitia de tragere culcat.

Bolt Action (barbarism) = Replica cu incarcare manuala. Introducerea bilei pe teava se face manual, actionind pirghia inchizatorului. In acest moment arcul este tensionat pentru a crea presiunea necesara expulzarii bilei.

asrfmbarbig3.th.jpg

Burst (barbarism) = Aici, salva

Carry Handle (barbarism) = Miner de transport al replicii. Poate fi fix, facind corp comun cu restul replicii sau detasabil, in acest caz fiind montat pe o sina cu profil special.

starm4a111.th.jpg

Chronograph = Dispozitiv electronic ce masoara viteza bilei la gura tevii, rata de foc si energia bilei.

CQB sau CQC (Close Quarters Battle/Close Quarters Combat) = Lupta de strada, lupta de guerila.

Cocking/decoking (barbarism) = operatiunea de armare/dezarmare a unei arme. Armarea pregateste arma pentru darea focului, dezarmarea fiind operatiunea de anulare a armarii.

Cylinder Head (barbarism, cap cilindru) = Un dispozitiv mecanic ce este atasat cilindrului si impreuna cu duza forteaza aerul sa intre in teava cu viteza marita, in forma laminara (vezi air nozze/duza)

masksorbocylinderhead.th.jpg

Cylinder port = de obicei doua orificii localizate pe cilindru, permitind egalizarea presiunii pentru ansamblul piston/cap piston

sdja14.th.jpg

Discharge ( barbarism) = descaracare. Operatie prin care o baterie este descarcata intentionat cu ajutorul unui dispozitiv electronic pasiv sau activ.

Dump pouch(barbarism) = Saculet destinat stringerii/colectarii incarcatoarelor goale. De obicei este atasat de centura sau de piciorul jucatorului.

geanta.th.jpg

EBB (Electric Blow-Back)= Replica actionata electric, cu simulare de recul.

Flash Hider (barbarism) = Dispozitiv paraflacara. La armele reale acest dispozitiv este montat in partea din fata a tevii cu menirea de a ascunde flacara de la gura tevii. La replici acest dispozitiv are doar rol ornamental.

a2fh.th.jpg

Front sight (barbarism) = Catare. Dispozitiv mecanic, montat in partea din fata a tevii care, impreuna cu inaltatorul, permite luarea liniei de ochire. Este alcatuita din cuiul catarii (ajustabil ca pozitie in sus si in jos) si aparatorile cuiului catarii.

springactfrontsight.th.jpg

FPS (Feet Per Second) = Picioare pe secunda, unitate de masura a vitezei, in afara Sistemului International de Masura, folosita in tarile Anglo-Saxone. 1 FPS = 0,30 m/s (1m/s = 3.28 FPS)

FTK (Full tune-up kit) = Kit complect de imbunatatire. Acesta contine toate piesele necesare ridicarii performantelor mecanice ale cutiei cu angrenaje (gearbox).

GBB (Gas Blowback) = Recul. Se refera la tipul de replica (initial pistoale, dar a inceput sa se foloseasca si armele cu teava lunga) la care actionarea pistonului este efectuata prin expansiunea gazului stocat in magazie(sector/incarcator). La pistoale acesta se resimte prin impingerea inspre inapoi a mansonului, iar la armele cu teava lunga este impinsa inspre in spate o masa de metal ce creaza senzatia de recul.

Gearbox (mechbox) = Cutie cu angrenaje. O cutie din metal ce contine componentele necesare functionarii replicii.

aeginside.jpganimatedgbv2.gif

a) - ghidaj pentru arc

b) - arc

c) - piston cu cremaliera

d) - cilindru

e) - cap cilindru (daca am gresit, rog corectati!)

f) - duza

g) - lamela

h) - contactele tragaciului

i1) - roata semidintata

i2) - prima roata dintata a reductorului

i3) - roata conica

j) - piedica antirevers

 

In general, in interiorul cutiei se afla roata conica ce transmite rotatia axului motorului in alt plan catre restul angrenajelor, rotitele reductorului si lagarele aferente, roata semidintata si pistonul cu cremaliera ce transforma miscarea de rotatie in miscarea de dute-vino pentru piston, arcul pistonului, cilindrul in care se realizeaza presiunea necesara expulzarii bilei, lamela ce imprima duzei o miscarea de dute-vino pentru a prelua bilele din magazie, miscare sincronizata cu cea a pistonului, duza, ce pe linga preluarea bilei are si rolul de a acelera si lamina fluxul de aer ce vine din cilindru, tragaciul cu contactele aferente.

Ghille: Costum de camuflaj, specific lunetistilor, ce permite “integrarea†acestora in mediu.

condorghille.th.jpg

Green Gaz = Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice care prin detenta pun in miscare pistonul replicilor.

Grip (barbarism) = Minerul armei

airsofte1dsrgripb.th.jpg

Grosisment = Mărire aparentă a dimensiunilor unui obiect cu ajutorul unor instrumente optice.

Hand guard (barbarism) = Ulucul armei. Poate fi din metal, cu sau fara sina, din plastic sau din lemn.

sogdd7l.th.jpg

bim4handguard2.th.jpg

uluc.th.jpg

Handle(barbarism) = (vezi si Carry Handle) Miner de transport, uneori contine si inaltatorul.

starm4a111.th.jpg

Helmet cover(barbarism) = Husa pentru casca. Uneori are niste gaici in care se pot prinde diverse materiale pentru camuflare.

600helmetcoverachmichac.th.jpg

Hicap (barbarism) = Incarcator de capacitate mare. Aici se refera la capacitatea magaziilor/incarcatoarelor pentru replica. O astfel de magazie poate ingloba pina la 600 de bile, aducerea acestora in pozitia de a fi preluate de duza efectuindu-se manual, prin actionarea unei rotite dintate aflate pe fundul magaziei.

agmm4cqbmagtrades.th.jpg

Holster (barbarism) = Teaca, in general pentru pistol. Poate fi de picior, de sold sau pentru bust.

11a46berettam99mmpistol.th.jpg

comptacbeltholster.th.jpg

blackconcealedholster.th.jpg

Hop-up = efect si dispozitiv ce imprima bilei o miscare de rotatie dupa axa orizontala pentru a-si mentine traiectoria pe o distanta cit mai mare, functie de greutatea si viteza initala a bilei. Functionarea lui are la baza tot principiul lui Bernoulli.

airsofthopup.th.jpg

hopupchamberwithbarrel.th.jpg

airsoft008.th.jpg

Hop-up buckimg = Partea din fata a garniturii de cauciuc, astfel profilata incit mentine bila in teava.

gar.th.jpg

Hop-up Sleeve = Garnitiura cilindrica din cauciuc a dispozitivului hop-up.

systemahopup.th.jpg

Inner Barrel (barbarism) = Teava interna. Aceasta teava are diametrul intre 6,01 si 6,08 mm si este teava pe care iese bila din replica.

Joule = Unitatea de măsură pentru energie în Sistemul International. In cazul de fata, marime a energiei cinetice a bilei la iesirea din teava. E = mv^2/2

Low Cap (barbarism) = Incarcator/magazine/sector de mica capacitate ce permite incarcarea unui numar redus de bile, similar cu cel al armelor reale (28 - 30 )

Magazine (mag) = Magazie de caruse (in cazul nostru bile), incarcator (mai ales la pistoale) sector (termen cunoscut mai ales pentru armele de tip AKM)

agmm4cqbmag1.th.jpg

mAh= Unitate de masura a capacitaii bateriei de acumulatori. Reprezinta o marime a curentului pe care bateria in poata debita intr-un anume interval de timp.

Mechbox = Vezi gearbox

Mid Cap (barbarism) = Incarcator de capacitate medie. Poate ingloba in jur de 60 - 120 de bile.

MilSim = Simulare militara. Se refera la a simula, in jocul de airsoft, o actiune militara incluzind replici, echipamente, tehnici de atac si aparare etc.

Molle (Modular Lightweight Load-carrying Equipment, barbarism) = Echipament modular personal pentru transportul obiectelor de mica greutate (incarcatoare, lanterna, radio emitator-receptor etc), vesta tactica.

mollemvp.th.jpg

NBB = Opusul GBB, adica fara efect de recul. Se refera in special la pistoale, caz in care mansonul nu mai este mobil.

Outer Barrel (barbarism) = Teava externa. Este teava care imbraca teava intena de calibru 6 mm, simulind aspectul tevii reale.

Piston Head (barbarism) = Cap piston. Se afla in partea din fata a pistonului si dispune de o garnitura menita sa creze o etanseitate pe peretele cilindtului pentru a produce presiunea in cilindru.

1120n.th.jpg

Piston cu cremaliera= Corpul pistonului ce are pe o parte niste dinti ce sunt antrenati de roata semidintata.

pistoncremaliera.th.jpg

Pressure pad(barbarism) = Contact ce actioneaza la presiune. Folosit pentru a aprinde lanterna sau punctatorul laser numai in momentul dorit.

ultrafirec1tacticalflas.th.jpg

Port cover (barbarism) = Capac. In cazul replicilor pentru airsoft este capacul ce acoera accesul la dispozitivul hop-up.

capac2.th.jpg

Rail (barbarism) = Sina. Dispozitiv mecanic cu un profil special pentru a permite montarea diverselor dispozitive optice sau de alta natura. Uneori sina este realizata pe ulucul armei

mp5ris2.th.jpg

mp5ris2.th.jpg

804e.th.jpg

g3mp5gunairsoftscopemou.th.jpg

g36railbase2pcs.th.jpg

Range(barbarism) = aici distanta pina la care bila isi pastreaza traiectoria.

Respawn = loc unde se retrag combatantii declarati in afara jocului ("morti", atinsi de bile)

review (barbarism) = Recenzie. Aici, prezentare analitica, cu comentarii si aprecieri pro sau contra, a unei replici, echipament sau dispozitiv folosit in airsoft..

Receiver (barbarism) = carcasa, metalica sau din plastic, a replicii ce contine teava (partea superioara) si cutia cu angrenaje (gearbox) (partea inferioara). Tot pe carcasa este montat selectorul de foc si minerul armei.

ar15drawinga3upper2.th.jpg

ar15drawinglower2.th.jpg

Real cap = vezi low cap.

Rear sight (barbarism) = Inaltator. Dispozitiv mecanic care, impreuna cu cuiul catarii, permite luarea liniei de ochire. Este reglabil sus/jos functie de distanta de tragere si ajustabil stinga/dreapta pentru a corecta erorile mecanice de aliniere

dboyrearsight1.th.jpg

rearsight.th.jpg

Red dot = Colimator sau punctator laser virtual. Este un dispozitiv optic, in general fara marire, care permite crearea unui punct virtual de culatre rosie (sau verde) pe tinta, usurind luarea liniei de ochire.

reddotscopessightsandre.th.jpg

2x42mmriflescopereddot.th.jpg

4typeholographicreddotl.th.jpg

Red Gas = Denumire comerciala pentru un amestec de gaz organic si uleiuri siliconice care prin detenta pun in miscare pistonul replicilor.

Replica = Aici, copie a exteriorului unei arme reale. Arma pentru airsoft

RIS (Rail Interface System) = Sistem de sina folosit pentru a putea monta pe replica diverse disopoztive optice sau mecanice. Vezo si RIS.

ROF(Rate of fire) (barbarism) = Cadenta de tragere. Se refera la numarul de bile pe unitatea de timp expulzate de replica.

RPM ( Rounds per minute) = Vezi ROF.

Rifle (barbarism) = Pusca

Scope (barbarism) = Luneta. Instrument optic ce contine mai multe lentile si prisme dispuse într-un tub si servind, aici, pentru a usura luarea liniei de ochire pentru tinte mai indepartate.

Pe luneta sunt inscrise un grup de cifre. Prima cifra, 3x40 se numeste grosisment si arata marirea sau puterea de marire, adica, in acest caz, mareste de trei ori. Cea de a doua cifra arata diametrul fizic al obiectivului. 3x40 inseamna ca obiectivul are diametrul de 40 mm. Un obiectiv cu diametrul mai mare are o luminozitate mai buna, putindu-se folosi si in conditii de lumina ambientala mai putin prielnica (dimineata, seara, cer foarte innourat). Tot la luneta vorbim de FOV (Field Of View) - camp vizual. Acesta este masurat in metri (linear) sau grade (angular) si depinde de grosismentul lunetei , adica la 3X, la 100 metri distanta un camp vizual este de vreo 12,5 metri, iar la 9X cam 4,6 metri.

luneta.th.jpg

Skirmishing (to Skirmish) = vezi MilSim.

Sector Gear (barbarism) = Roata semidintata sau roata a carei coroana este partiala. Impreuna cu pistonul cu cremaliera transforma miscarea de rotatie in miscare rectilinie.

sectorgear.th.jpg

Selector Switch (barbarism) = Selector de foc. Pirghie ce permite, in cazul unei arme automate, selectarea tipului de foc: foc cu foc, salva, foc automat sau pozitia de siguranta.

agmm4cqbselector.th.jpg

Selector plate = vezi Selector Switch

Shim (barbarism) = Saiba. Impiedica micarea laterala in lungul axului pentru rotile dintate din cutia cu angrenaje. Pot avea grosimi de 0,13mm, 0,2mm, 0,3mm sau 0,5mm

1391t.th.jpg

Shimming (barbarism) = Operatiunea de a monta saibele.

Silencer (barbarism) = Amortizor. Dispozitiv mecanic menit sa atenueze zgomotul produs la iesirea glontului din arma. In cazul replicilor pentru airsoft, are mai mult rol estetic sau de a masca teava interna, uneori lungita din considerente de a obtine o precizie mai buna.

silencerfamily2004.th.jpg

Slide (barbarism) = Manson, culata. Partea superioara, mobila, a unui pistol.

airsoftgdrsvislidea.th.jpg

Sling (weapon) (barbarism) = Curea (de arma). Dupa tipul de prindere sunt de trei feluri:

a) intr-un singur punct. Arma este prinsa intr-un singur punct, de obicei aproape de centrul de greutate. Are avantajul usurintei de a fi trecuta, pentru a executa foc, de pe partea dreapta pe partea stinga. Incomoda insa la mars sau deplasare in ritm alert.

1pointslinggreenish.th.jpg

b) in doua puncte. Sistem clasic de prindere a armei. Manevrare relativ usoara a armei, stabilitate la executarea focului din pozitia in picioare sau in genunchi, usurinta la marsuri sau deplasari in ritm alert.

airsoftspctrmk36sling.th.jpg

c) in trei puncte. Este o combinatie intre fixarea intr-un punct si doua puncte cu avantajele celor doua metode de prindere enumerate mai sus.

blackhawkg36slingjpg.th.jpg

Sniper (barbarism) = Lunetist, tintas.

Squad (barbarism) = Grupa (detasament)

Spring (barbarism) = 1. Pistol (pusca) cu arc. In acest caz energia necesara expulzarii bilei este produsa exclusiv de un arc care este comprimat manual. 2. Arc. Spirala de otel ce inmagazineaza, sub forma de energie potentiala, energia furnizata de motor prin intermediul reductorului, a rotii semidintate si a pistonului cu cremaliera. Este “calibrat†pentru mai multe viteze (energii) imprimate bilei. 3. Arc pentru replicile de tip “incarcare manuala†folosite de lunetisti. Si acesta este “calibrat†pentru diferite viteze (energii) imprimate bilei

Spring Guide (barbarism) = Ghidaj pentru arc. Piesa de metal sau plastic ce asigura ghidarea arcului pentru a nu se deforma lateral cind este comprimat.

1220150251065761869.th.jpg

Spur Gear (barbarism) = Prima roata dintata, sub forma de disc, din cutia cu angrenaje ce preia miscarea de rotatie de la roata dintata conica, permitind, impreuna cu aceasta, ca axa de rotatie a motorului sa fie transferata intr-un plan perpendiculat fata de axul de rotatie al motorului.

mechboxtutorial4b.th.jpg

Stock (barbarism) =1. Pat de arma. Acesta poate fi fix, rabatabil sau telescopic, din lemn, plastic sau metal.

agmm4cqbstock.th.jpg

airsoftmpctrbattstockds.th.jpg

patt.th.jpg

Stock 2 (barbarism) = Aici, replica nemodificata, direct din fabrica.

Tappet Plate (barbarism) = Lamela. Aceasta lamela este actionata de un pinion, aflat pe roata semidintata, permitind duzei sa impinga in camera hop-up-ului o bila.

tapetplate.th.jpg

Tight Bore = Teava de precizie. Teava interioara cu un diametru mai mic decit cel standard (6,01 – 6,04 mm) care inlocuieste teava standard de 6,08 mm, cu scopul de a mari acuratea replicii si viteza bilei.

Trigger (barbarism) = tragaci. Dispozitive mecanic ce permite darea focului.

Trigger Guard (barbarism) = Garda tragaciului

dscf0025fw6.th.jpg

Upgraded (barbarism) = Imbunatatire, modernizare.

Zero = Operatiune de aliniere vizuala a inaltatorului si a cuiului catari cu traiectoria proiectilului. Aceasta se face pentru o anume distanta (in cazul de fata 15, 20, 25, 30 sau 35 m).

 

 

Comentariile, complectarile, observatiile, neregulilile, inexactitaile va rog sa le semnalati aici viewtopic.php?f=9&t=4755&start=30

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.