Sign in to follow this  
spaz

Propunere reglementari airsoft

Recommended Posts

propunerea lui wolf... sa dezvoltam, daca este cazul

 

Definiţie

Replica airsoft este o copie/reproducere a armei reale, ca formă, greutate, destinaţie*, şi funcţionalitate*, realizată din plastic şi/sau metal.

 

Caracteristici

Replica airsoft este astfel construită încât nu poate folosi sub nici o formă muniţie destinată armelor prevazute in OUG nr.26/2008.

Replica airsoft foloseÅŸte pentru propulsarea proiectilului aer comprimat, gaz organic sau CO2.

Proiectilul este o bilă din plastic, cu diametrul de 6 sau 8 mm şi cu o greutate cuprinsă între 0,18 si 0,3 g.*

Energia cinetică a bilei, la ieşirea din replica airsoft, este limitată la max. 1.5 J*.

 

Utilizare

Replica airsoft se foloseÅŸte numai la jocuri organizate.*

Se interzice folosirea replicii airsoft în spaţiul public [ color by Basty ], în spaţii aglomerate, folosirea împotriva animalelor, folosirea împotriva oamenilor în afara jocurilor organizate (şi a participanţilor la joc), portul la vedere sau afişarea în public, folosirea pentru autoapărare, intimidare sau obţinerea de foloase de orice natură. Încălcarea acestei dispoziţii se consideră contravenţie (daca prin urmări nu se constituie în infracţiune) şi se pedepseşte cu amendă contravenţională cuprinsă între xxxx şi yyyy lei sau cu închisoare contravenţională între z şi ww luni.

 

Modificări

Modificarea replicilor airsoft pentru a folosi, într-un fel sau altul, muniţia destinată armelor prevăzute în OUG nr.26/2008, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între $ şi $$ ani.

 

Dispoziţii finale

Replicile airsoft sunt considerate jucării şi pentru importul/vânzarea/achiziţionarea/deţinerea/utilizarea lor nu este nevoie de permis, autorizaţie sau înştiinţarea organelor în drept.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pare mai mult decit ok la prima vedere. Cei cu cunostinte mai vaste decit mine sa-si dea cu parerea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

exista inchisoare contraventionala ? contraventiile de obicei se limiteaza la amenzi, cand faci puscarie e deja penal, stiam eu.

proiectilele sunt de forma sferica, cu diametrul de x mm, fabricate din materiale plastice sau componenti ecologici (ma refer aici la biodegradabile)

nu stiu daca e cazul sa limitam la 1.5 jouli energia, ar trebui stabilita o limita de viteza (150 - 170 m/s) si transformata in energie (calcul cu 0.20grame). din pacate nu imi merge externul sa caut un calculator online. sau am putea sa specificam doar ca proiectilul dezvolta energii sub nivelul celor neletale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mda, si io sunt de acord cu mardale la faza asta... as limita energia la 170 sau chiar mai mult (200) si as scoate de tot greutatea bilei. daca ai energia la X jouli cu 0.2... poti sa pui ce greutate vrei, din partea mea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se interzice folosirea replicii airsoft in spatiul public - cam ce procent din jocurile din ziua de azi, in România, se desfăşoară în spaţiu public ? Cam câţi au acces la spaţii private dedicate airsoft ?

 

Am niscai rezerve cu aceasta propunere. Sau o zicem pentru a liniÅŸti legiuitorul ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spatii private dedicate airsoft nu exista. Exista spatii private, fie ca proprietarii sunt persoane fizice, fie juridice. Fraza ar trebui sa redea cat mai clar ideea de a nu se folosi/expune replicile in alte zone decat cele in care se desfasoara aceste activitati.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Se interzice folosirea replicii airsoft in spatiul public
Mda, chestie de semantica! Mardale are dreptate, ma gindisem la "idea de a nu se folosi/expune replicile in alte zone decat cele in care se desfasoara aceste activitati" Intr-adevar, cred ca ar trebui reformulat ca sa apara cit mai clar cele subliniate de Mardale.
exista inchisoare contraventionala
Da, pe vremea lui ceasca exista aceasta sintagma. Acum am impresia ca nu mai exista.
limita energia la 170
Spaz, sa nu facem confuzii: energia sa masoara in Joule (J) iar viteza in metri/secunda (m/s).

Cind m-am referit la greutate am vrut sa arat legiuitorului ca nu folosesc "proiectile" grele, gen otel, plumb. Specificind limitarea in energie si nu in viteza, am vrut sa fiu putin oţ, adica sa-i spun legiuitorului adevarul numai pe jumate. Daca vorbim de viteze de 170 m/s se duce cu gindul la armele neletale, cu bila de otel, la care viteza e undeva in jur a 190...220 m/s!

Bun, partea asta o putem reformula incit sa iasa cit mai bine.

Ma mai gindesc....

Share this post


Link to post
Share on other sites

neavand convertor la indemana, am vrut sa exprim X jouli in energia necesara pentru a deplasa un BB de 0.2g cu 170m/s... insa vad ca nu m-a ajutat deloc formularea si punctuatia frazei de mai sus

sunt de acord ca trebe vorbit in jouli, nu in m/s. dar propun sa scoatem partea cu gramajul, si sa pastram doar joulii.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dar propun sa scoatem partea cu gramajul, si sa pastram doar joulii.
Spaz, nu stiu ce sa zic....ne mai gindim, poate mai vine si altineva cu vreo idee....

Share this post


Link to post
Share on other sites

170m/s la 0.20 vine vreo 2.8 jouli. Deci o limita superioara de 4.5 jouli ar trebui sa fie ok (170 cu 0.30g), oricum nu sta copoiu sa verifice fix daca ai 3 jouli sau 4.. -.-

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai... io tocmai asta zic. punem limitare doar la jouli, ca sa nu faca toata lumea calculu' cum l-a facut cosmitz (viteza 170m/s, dar masa 0.3)

3 jouli e suficient! (daca nu ma insel, asta ar insemna aproape 200m/s cu 0.2g)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci. Hai s-o luam lojic.

Limitarea actuala la neletale in ce se masoara? Daca se masoara in juli, punem si noi juli, si pentru uzul nostru ca ni-i mai clar, specificam ce inseamna acei juli in metri pe secunda cu 0.20 (proiectilul standard).

Eventual, pentru organ, putem specifica si care e relatia de calcul, ca nu stiu daca orice cap patrat stie ca energia dezvoltata de proiectil e aceeasi, dar viteza variaza cu masa. Sa nu se sperie daca vede 200 m/s si sa creada ca poti pune plumb in ea si aia 200 m/s raman tot atatia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai sa vedem ce zice la Ordonanta, "Arme si munitii interzise, categoria A":

arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate intr-un recipient si care dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, precum si munitia corespunzatoare"
Pai noi, daca ii pomenim organului de 200 m/s, ce credeti ca va zice????

Mai departe, la capitolul "Arme si munitii neletale" (pentru care trebuie autorizatie) zice:

arme scurte sau lungi (cu aer comprimat) care pentru aruncarea proiectilului folosesc forta de expansiune a aerului comprimat sau a gazelor sub presiune aflate intr-un recipient si care nu dezvolta o viteza a proiectilului mai mare de 220 m/s, precum si munitia corespunzatoare

Deci, legea nu face pe nicaieri referinta la masa proiectilului sau la energie acestuia, ci doar la viteza.

De aceea am zis eu sa ne referim la masa si energie, ca astea nu-i spun mare lucru organului si nici atiat fizca nu cred ca stie incit sa vada ca la energie de 2,88 J cu o bila de 0,4 g rezulta 120 m/s, dar daca pun bila de 0,2 g, la aceeasi energie viteza este de 170 m/s!

Cum spunea si Mardare: "Sa nu se sperie daca vede 200 m/s si sa creada ca poti pune plumb in ea si aia 200 m/s raman tot atatia".

Acesta este unul din punctele sensibile ale propunerii de reglementare si trebuie sa fim foarte atenti!!!

Daca mai aveti variante....

Share this post


Link to post
Share on other sites

dar nu vreau sa atingem subiectul masa maxima. daca vrei, poti da exemplu masa unei bile, dar nu vreau sa limitam masa bilelor pe care le folosim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Este interzisa afisarea ostentativa a replicilor in afara spatiilor destinate jocurilor sau a standurilor de prezentare a acestora.

Se poate infera din forumularea precedenta ca nu ai voie sa le afisezi nici macar in magazin.

Avocatii de la Braila ce zic ?

Referitor la masa si la viteza, cred ca din pdv fizic se reduce la energie; o formulare de genul: "replica nu poate dezvolta o energie a bilei (ocolesc intentionat termenul 'proiectil') mai mare de x Jouli".

Avand in vedere ca, oricum, nu se permite jocul cu arme prea puternice pt a proteja jucatorii, cei care vor sa le foloseasca la vanatoare de animale mici (cunosc si din astia) n-au decat sa se descurce cu legea. Ar fi bine daca nu ne-am identifica cu ei.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Este interzisa afisarea ostentativa a replicilor in afara spatiilor destinate jocurilor sau a standurilor de prezentare a acestora
Da, e aproape bine. Dar mai trebuie adauga ceva: Este interzisa afisarea ostentativa si folosirea replicilor in afara spatiilor destinate jocurilor sau a standurilor de prezentare a acestora Ca altfel ajungem ca americanii aia ce beau pe strada (desi este interzis acest lucru ) tinind stica int-o ...punga! Ca pot pune pistolul intr-o punga (nu-l afisez ostentativ) si trag cu el prin discoteca Exagerez, normal, dar ...avocatii nu!
Avand in vedere ca, oricum, nu se permite jocul cu arme prea puternice pt a proteja jucatorii
Cine nu permite?? Bunul simt? Si daca ala nu-i???? De aceea trebuie sa reglemetam treaba cit mai putin interpretabil.

Spaz, pai atunci sa mergem, cum zici tu si MasterChief, pe varianta cu energia:

Proiectilul este o bilă din plastic, cu diametrul de 6 sau 8 mm. Energia cinetică a bilei, la ieşirea din replica airsoft, este limitată la max. 1.5 J*.

* sau alta valoare acceptabila.

Alte idei????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this