Oppressor

nelamuriri angajare pe PFA

Recommended Posts

In cadrul interviului la o firma de IT/soft mi s-a spus ca ei nu angajeaza decat pe PFA in felul urmator:

- fac contract individual de munca pe 2 ore raportat la venitul minim pe economie (deci 900 lei/4=225 lei brut ?)

- restul banilor se primesc pe contract prestari servicii PFA (deci va trebui sa-mi fac PFA)

- angajatorul a zis ca plateste el si contributiile PFA-ului catre stat, mai exact, pe langa salariul convenit, imi va vira in cont si suma de bani aferenta pt. plata celor 21.5%.

 

Nelamurirea mea consta in faptul urmator: sa zicem ca salariul convenit este de 1000 euro (cifra rotunda pt. usurarea calculelor), deci angajatorul va trebui sa-mi vireze in fiecare luna 1000 + 21.5%, total 1215 euro ? Eu ca PFA le emit factura pe 1215 euro ?

 

Daca da, atunci eu platesc 21.5% din cei 1000 euro conveniti sau din suma facturata de 1215 euro ?

 

Ca 21.5% din 1215 euro inseamna 261 euro deci practic eu nu mai raman cu 1000 euro ci doar cu 954 ?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In general firmele care fac asta iti acopera impozitele astfel incat sa ajungi in mana cu suma neta discutata. Iti va spune contabila lor calculele exacte. Ia intai interviul, nu-ti bate capul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa ai suma neta in mana, asta e tot. SI eu am PFA, si m-am inregistrat ca si platitor de TVA, si ma ajuta la o gramada de cumparaturi (tv, pc, ap foto) fiindca mi-l compenseaza si de fapt ies mai ieftin cu 24% (TVA) + 16% (impozit pe venit)= 40% fata de pretul de magazin. Nu merge la orice, dar merge la suficient de multe sa se merite bataia de cap suplimentara. Pe firma angajatoare nu o intereseaza, ba poate ca ii ajuta din acelasi motiv.

 

Doar sa iti faci un PFA cu mai multe coduri, si cat mai permisive, discuti si tu cu avocatul ala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opressor, angajatorul nici nu se gandeste sa iti vireze in plus cei 21.5% din salariul real de 1000E asa cum faci tu calculul !

Angajatorii se gandesc la PFA pe norma de venit ! pentru Bucuresti asta inseamna ca se platesc taxe la stat doar aferente normei de venit de 25800 lei/an - deci nu pentru toata suma pe care o incasezi tu de fapt.

Deci platesti 5.5% CASS si 16% impozit din 25800 lei = 5547 lei/an = 462.25 lei/luna

Deoarece ai si carte de munca nu ai de plata si 31.3% contributia pentru pensie pentru suma incasata pe PFA, ci doar pentru suma incasata pe contractul de munca (ala cu salariul minim pe economie)

Ceea ce inseamna ca de fapt pensie ta este minima si ca ar trebui sa iei in calcul o pensie privata, dar pe care o platesti tu din banii tai !

 

In plus tine cont si de urmatoarele:

- atunci cand esti platit pe PFA esti platit doar pentru cat lucrezi - in mod normal doar pt 11 luni pe an, ca 1 luna pe an esti in concediu si legal nu ai voie sa facturezi atunci. Discuta cu angajatorul daca iti plateste si luna de concediu si in ce mod.

- cand esti PFA esti firma - deci daca doamne fereste te imbolnavesti si ai nevoie de concediu medical atunci agajatorul si statul iti vor plati concediul medical doar aferent sumei de pe cartea de munca (minim pe economie). Restul pana la 1000E ii treci la pierderi (concediul medical se plateste 100% din salariu pt primele 5 zile de concediu si 75% din salariu pentru urmatoarele. In cazul prezentat de tine e vorba de salariul pe carte de munca, ala minim pe economie, NU de ce primesti pe PFA)

- atunci cand esti PFA esti firma deci nu ai obligatia de a veni la program si a ponta ca un angajat. Practic lucrezi la "produs livrat" nu la program fix. Dar angajatorii vor sa faca si un contact pe minimul pe economie pentru a te avea si la program fix de munca ... dar fara sa aiba ei toate obligatiile ce decurg de aici (vezi chestia cu concediul medical)

- Daca angajatorul nu vrea sa iti mai plateasca ce ai lucrat ai mult mai putine drepturi ca angajatii. Practic in acest caz sansele de a iti recupera banii sunt 0, pentru ca intrii pe lista de firme catre care angajatorul are datorii si lista este in ordine descrescatoare a datoriilor, asa ca de obicei anagajatii PFA nu mai recupereaza nimic/

Stiu, e un caz extrem, dar s-a intamplat recent in Novensys !

Novensys a trecut toti angajatii pe PFA apoi a inceput sa amane plata salariilor ... A facut plati partiale, multe promisiuni mincinoase etc. majoritatea angajatilor s-au trezit ca au de recuperat intre 3 si 5 luni de salarii, dar pentru ca erau PFA .. nu prea au cum.

(stiu ce vorbesc - eu am refuzat trecerea pe PFA si am demisionat asa ca am de recuperat doar ultimul salariu, pe cartea de munca- fostii colegi insa au mult mai mult de recuperat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now