Ursu13

Drepturi in cazul concedierii

Recommended Posts

Salutare! Tocmai am primit instiintare ca voi fi concediat de la primul meu loc de munca. Fiind primul, nu stiu ce se intampla in acest caz. Rog pe cine cunoaste, sa ma ajute cu niste informatii.

Pe preaviz scrie 15 zile, dar am inteles de la un coleg ca ar fi 20 zile in cazul in care te da afara angajatorul. Asa este? Deasemenea, daca tot el face pasul acesta, ar trebui sa imi plateasca si zilele de concediu ramase din perioada cat am lucrat la el? Conteaza ca sa pot lua somajul daca ma da el afara sau imi dau eu demisia? Am auzit ca somajul il pot lua doar daca ma concediaza angajatorul.

Altceva ce ar trebui sa mai stiu? Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lege spune clar 15 zile, daca vrei sa pleci mai repede se placa cu acordul partilor.

Art. 146. [efectuarea şi compensarea concediului de odihnă]

(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Somajul e dreptul tau si il poti accesa doar daca

Conditii de acordare a somajului:

-aveti un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.

-nu realizati venituri sau realizati din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;

-nu indepliniti conditiile de pensionare, conform legii;

-sunteti inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala aveti domiciliul sau, dupa caz, -resedinta, daca ati avut ultimul loc de munca ori ati realizat venituri in acea localitate.

Si cred ca mai e ceva legat de salarii compensatorii

Art. 67 C.mun. dispune ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

 

Art.67 C.mun. face o asemenea referire. Insa nu este obligatorie acordarea acestora, daca nu este prevazuta in R.I. , in c.i.m. sau in c.c.m. aplicabil angajatorului, deoarece legea prevede ca pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Sper ca iti este de folos

LE :

M-am mai informat si

Art. 65

(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

 

Art. 75

(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.

(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).

Mai multe aici http://legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/

 

Acum depinde ce ai semnat in CCM (Contractul Colectiv de Munca) aia conteaza foarte mult, ar trebui sa ai o copie dupa acesta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc, ceribros. Deci plec de aici si cu niste bani in buzunar.

Am fost concediat conform art. 61, lit. d. Ideea e ca trebuia sa ajung in Timisoara la o licitatie pana in ora 12. Am plecat din Hunedoara la 09:05, dar, din pacate, 50 km au fost in lucru. Oricat de tare i-am dat in rest, am ajuns la 12:15, ca deh... nu sunt singurul de pe drum. Licitatie se mai facea si saptamana viitoare, asa ca nu vad de ce a trebuit sa ma concedieze. Oricum asteptam un motiv ca sa plec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cere-i compensatii, nu e foarte legal sa te dea afara fara avertisment scris. Daca nu vrea sa-ti dea nimic, du-te la ITM si fa o plangere. Oricum nu semna nimic, eventual cere-i documentul prin care te-a concediat, sa nu zica ca lipsesti nemotivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da vezi ca daca nu ai 3 avertizmente poti sa te iei de ei, ti-a dat in scris pt ce te-a dat afara?

Daca nu e desfiintare de posti poti sa ii dai in judecata in cazul in care nu ai cumulat mai multe "bile negre".

Eu zic sa te duci la ei sa o dai in amiabila daca vrei sa pleci neaparat, adica sa iti dea niste bani, sau ii dai in judecata si poti obine salariile cat tine judecata (cam 1 an ) plus obligatia sa te si primeasca la munca ) crede-ma ca am vazut asta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ceribros are dreptate, sfatul meu este sa iti iei un avocat, daca mergi pe calea contestarii deciziei de concediere. Singur o sa iti prinzi urechile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cautati un avocat specializat pe dreptul muncii / litigii de munca, aici se discuta vorbe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci singuru sfat care l ati gasit bun este sa se ia la ciufuleala cu firma? shit. Cati din voi a procedat conform sfaturilor?

 

Le: how about looking for a new job and perform better. Get yourself indispensable so they would not want to lose u to othsrs? Be best in what u will be doing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu ma apuc sa intru in judecati si alte cele, fiindca asta a fost picatura care a umplut paharul. Multumesc pentru sfaturi.

O sa vorbesc cu patronul cand se intoarce din concediu, fiindca nu am primit nici un avertisment, nici un motiv, nimic. Faza tare e ca a trimis email doar fetei care se ocupa de dosarele noastre; nici macar un SMS mie personal. In email scria, citez: "Incepand cu data de 19.08, cu preaviz de 15 zile, i se desface contractul de munca lui ing. Vasiliu Razvan". Apoi, pe preaviz, motivul e "nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat". Ce nu corespund? Am o mana lipsa si nu pot conduce masina firmei? Am intarziat? Am furat bani? Ce?

Dar, cum zice alecu, mai bine asa, ca am ocazia sa ma angajez intr-un loc mai bun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intrebare de baraj: de cat timp esti angajat?

 

Tot prin contractele de munca stipuleaza ca in perioada de proba(oricat ar fi ea) firma poate inceta contractul de munca.

 

Daca nu mai esti in perioada de proba, intr-adevar, au nevoie de 3 anchete disciplinare(avertismente scrise) pana au optiunea legala de a desface CIM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar daca ei nu te vor tu vrei sa stai intr un loc in care nu esti dorit, apreciat si folosit la valoarea adevarata?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cautati un avocat specializat pe dreptul muncii / litigii de munca, aici se discuta vorbe..

Corect . Ia-te cu ei de gat si pe viitor te mai angajeaza draqu' daca vor cauta referinte de la ultimul loc de munca ....

 

orice shut in cur , este un pas inainte ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Io n-am inteles niciodata de ce le e frica romanilor de avocati si procese. Sa fie oare pentru ca sunt invatati de mici sa se fereasca de lege? Ca-s hoti si stiu ca-s si mincinosi si n-au curaj sa se ia de gat cu alti hoti? Ca-s lasi si puturosi si nu au fortitudinea testiculara sa duca un lucru pana la capat? Ca n-au bani? Ca nu stiu legea? Ca nu-si cunosc drepturile?

 

Da-i ma 3 milioane unui avocat sau cat e onorariul pentru o consultatie si s-ar putea sa-ti scoti vreo 3 salarii de banii aia. Nu te du in alt loc. Numa d-al dracu. Cacanarul ala s-a pisat pe tine si te-a concediat pe email si tu te coiesti daca sa vorbesti cu cineva care e specialist in conflicte de munca? Serios?

 

PS: sfatul meu de ne-expert e sa citest Codul Muncii Art. 61 lit. d si Art 62 lit. d, Art. 63 alin. 2, Art. 64 alin. 1, Art. 75 alin. 1, Art. 76 lit. d si pe final Art. 78. Probabil ca mai sunt. Dar eu sunt un amarat de scavete pe plantatie, nu avocat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah but he's mostly right.

 

Nu zice nimeni sa ramana acolo unde nu e vrut dar nici sa you know...take it up the ass like a champ. Daca pleeaca pe nedrept...macar sa pleece cu un folos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Drakko: sunt angajat de 4 ani, cam de pe cand am inceput masteratul.

@DarphBobo: m-as lua cu ei la tranta, dar in Hunedoara daca sunt 2 avocati si cine stie cat de buni or fi si aia. Si ca sa primesc compensatii 3-4 salarii sau ce-o mai mi-a da, mai bine imi caut de lucru printr-un oras mai mare si fac aceiasi bani in 1-2 luni. Gandeste-te ca e totusi Hunedoara, nu Cluj, Timisoara, Bucuresti. In timpul care il pierd prin tribunale, sunt deja angajat in alta parte.

Nu ma intereseaza ca nu am primit avertismente, eu oricum cautam un motiv ca sa scap de aici cat mai repede, pentru ca si-asa nu mai imi place ce fac si ne trateaza ca pe niste sclavi. Patronul are impresia ca daca ne-a angajat la firma, ne-a luat servitori si la el acasa. Ma rog, da-l in...colo. Noi sa fim sanatosi, ca de lucru se gaseste. El sa ramana cu pupincuristii si miliardele lui, ca eu ma duc si ma angajez la Microsoft )

Share this post


Link to post
Share on other sites

GxG a patit ceva similar de curand, a plecat cu intelegerea partilor, trei salarii si banii pe concediu dupa ce a vorbit cu nevasta-mea ). Orice avocat litigant stie si codul muncii..te asigur.

Nu trebuie sa ramai acolo, dar nici sa nu pleci capul.. Din start nu a procedat cf legii si asta este parghia ta de negociere.

Ii comunici ca pleci, dar cu acordul partilor, trei salarii compensatorii si plata concediului neefectuat.

Ai pe pm tel meu..suna daca vrei mai multeninfo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu e nevoie sa se ajunga la process, la o marlanie din asta poate avea niste controale de la ITM cu niste amenzi pentru asta sau pentru altele de 10 ori cat salariul tau pe un an de zile. Vorbeste cu el sa-ti dea 3-4-5 salarii si terminati treaba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimic fara lupta bro

 

Am avut 7 comisii de disciplina in 2013 si nu am pierdut niciuna (6 inventate sa se scoata superiorii , una pe bune )

Alecu priveste din punctul de vedere al angajatorului .

Chiar daca codul muncii a fost modificat , angajatul tot are mai multe drepturi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebannu-le, daca nu e semnat contract colectiv de munca, atunci se iau in considerare prevederile legii pt contractele colective de munca similare codurilor caen principale ale angajatorului...ceva de genul.

Important e sa faca rost de mailul patronului in care da intructiuni sa fie concediat ca e f bun pt orice actiune ulterioara.

Cred ca sunt multi avocati chiar si din bucuresti care ar face drumul bucurosi pana la hunedoara, cheltuielile cu judecata le va plati oricum patronul tau, inclusiv onorariul avocatului si poti cere si ceva despagubiri pentru stres si ...pana mea...avocatul stie mai bine.

Cred ca solutia lui e sa mearga la patron si sa ii spuna calm si linistit, ca fara 3 salarii si plata concediului nu pleaca si daca le obtine atunci va fi desfacerea contractului cu acordul partilor, daca nu...va urma caile legale de atac. Mai multe nu ii spune ca ii da hint ce vrea sa faca.

Mai multe ii explic lui la tel daca suna.

 

edit: am vorbit cu sotia ( avocat litigant) in mare de treaba asta. Scriu sa ramana aici: patronul lui trebuie sa demonstreze cu probe si inscrisuri ca nu e potrivit locului de munca....foarte dificil asta dupa 4 ani in firma (nu tine la judecatori). Daca se leaga de faptul ca a intarziat la licitatie se poate demonstra forta majora cu inscrisuri de la firma care executa lucrarile..ca dovada.

Tot ce trebuie sa faca ...calm si rece sa ii explice ca s-a consultat cu un avocat si ca el vine cu o varianta de compromis astfel incat sa nu se precipite lucrurile...ceea ce am scris mai sus..si ca in caz in care patronul nu este acord ca va urma toate caile legale de atac, dar ca vor fi costuri mult mai mari pentru patron decat cele 3 salarii compensatorii, chit ca asta va dura ceva timp. El e pregatit pentru asta....doar a fost la avocat...get it!;)

 

@Alecu: I feel u man, ca am fost si eu patron, dar acum dorm cu avocatul pe perna si aud tot felul de spete, asta e legea ..nu mai poti da omu asa repede afara, mai repede il convingi sa plece singur, il suporti inca o luna pana isi gaseste in alta parte, etc. Multi s-au invatat sa apeleze la aceste temeiuri legale sau sunt invatati, putini sunt cei care pleaca benevol sau au bunul simt sa isi recunoasca greselile.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc, 2Dor, de sfaturi. O sa te contactez.

As prefera ceva amiabil, de comun acord, dar cert e ca nu o sa-mi semnez demisia si fac orice ca sa semneze el concedierea. Nu de alta, dar pierd somajul daca o fac eu, si la noi in firma cam asa ne obliga, sa plecam cu demisia. Vreau sa-i demonstrez ca nu merge asa cu mine. Am si eu drepturi si si-a batut destul joc de mine pana acum (inclusiv sa ii incarc balegar de cal in remorca si sa i-l imprastii in gradina , angajat ca inginer de service la aparatura medicala).

Share this post


Link to post
Share on other sites
(inclusiv sa ii incarc balegar de cal in remorca si sa i-l imprastii in gradina , angajat ca inginer de service la aparatura medicala).

 

Mentalitate specifica de patron roman de srl de 2 lei care se crede mare mosier si crede ca poate sa faca orice cu oricine.

Man, imi pare rau de situatia ta si sper sa reusesti sa rezolvi cu bine cat mai repede. Asta e bataie de joc, nu ai ce sa cauti lucrand pentru un asftel de jeg uman. In general, scarbosii astia nu prea sunt in regula nici cu taxele catre stat, deci daca nu intelege cu vorba buna, o sesizare si pe la fisc cred ca ar fi o idee destul de buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now