Lushan

Intrebare in legatura cu AK-urile romanesti

Recommended Posts

Am si eu o curiozitate legata de AK-urile romanesti la care nu am putut gasi un raspuns pe net.

 

Care a fost ideea din spatele manerului vertical de pe uluc la modelele PM md 63, 65, 86 si 90? Intreb asta pentru ca la vremea aia manerele verticale nu erau mai deloc la moda (stiu ca in '77 cand austriecii au scos AUG-ul toti se mirau si ziceau cat de greu va fi sa tii pusca de 2 manere verticale).

 

Oare si-au dat ai nostri seama inaintea altora ca un maner vertical ajuta la un mai bun control al reculului? Mi-ar placea sa cred asta, insa banuiesc ca explicatia este alta.

 

Deci, ii rog pe colegii care sunt/au fost in armata sa isi spuna parerea aici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

manerul vertical nu e in nici un caz o noutate (vezi thompson smg, avtomat fedorov-care ar putea fi inspiratia PM-ului- sau amd-65 mai contemporan cu PM). daca tin minte bine, doctrina romaneasca (bazata pe cea rusa) era ca infanteristul trebuia sa poata trage multe focuri intr-o perioada scurta de timp. in principiu sa faca pagube mari cat mai repede si apoi eventual sa crape. asta e aparent si motivul pentru care AK-urile au compensatoare de recul mai degraba decat ascunzatoare de flacara(care ar fi protejat soldatul, ascunzadu-l, dar nepermitandu-i sa traga foarte multe focuri) ( referinta - vezi de la 4:10

) asta insemna mult full auto- adica nevoie de control si teava incinsa - manerul vertical ajutand cu ambele.

 

nu lua ce am spus eu drept adevarat neaparat, nu am fost in armata, e mai mult educated guess

Share this post


Link to post
Share on other sites

In mare parte este asa cum spune Lalu la care am sa adaug in cazul in care teava se incinge ( vorbim aici de utilizare adevarata nu de poligon sau instructie ) este mult mai bine sa ai mana cat mai departe de zona fierbinte. Se intampla uneori ca lemnul efectiv sa arda.

Apoi este mult mai practic sa ai maner vertical. Vedeti la extrem de multe tipuri de arme ca se atasaza astfel de manere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O legenda urbana, legata de un nene care a fost cumva pe langa cei care au pus in productie pemeu romanesc spune ca logica era urmatoarea:

1.Impotriva cui luptam? Daca vin americanii, se preda toata tara. Daca vin rusii, vin cata frunza, cata iarba. Deci un pifan va trebui sa traga MULT.

2.Au pus manerul ala deoarece ajuta mai mult la tras full auto, iar Orita avea incarcatorul de care tineai (ca la Mp40).

 

Mai sunt unele mici povestioare de genul asta, cele mai amuzante cu taburile noastre. Stiu ca modificarile tabului 60 au dat nastere la BTR70, si cele ate TAB70 la BTR80. Sau mai exact, toate modificarile romanesti se gaseau mai tarziu pe BTR rusesti. Quite funny, dar urmaribil pe planuri/features.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now