Pacostea

ASReii - moneda comunitatii de airsoft pentru tranzactii SH

Recommended Posts

Pentru multi dintre membrii acestui forum airsoft-ul este un hobby, o pasiune si chiar un stil de viata. Indiferent ce ar reprezenta pentru noi Airsoft-ul, acesta nu este ieftin. Este din ce in ce mai greu sa alocam bani pentru airsoft deoarece, stim cu totii, este criza. Daca vrem airsoft trebuie sa renuntam la altceva si sunt putini aceeia care pot spune ca nu fac un efort pentru a-si permite ceea ce isi doresc. Pe acest considerent schimburile intre membrii sunt o solutie binevenita insa schimbul este ingreuiat de dificultatea de a echivala valorile obiectelor schimbate in sistemul de referinta bazat pe RON - moneda pentru care trebuie sa muncim si sa ne sacrificam pentru a o obtine si pe care trebuie sa o cheltuim cu grija, in primul rand pe necesitatile zilnice.

 

Pornind de la aceasta realitate am inceput aici o discutie ce a generat deja aproape 10 pagini si 2000 de vizualizari in aprox. 2 saptamani - discutia propunea infiintarea unui sistem de moneda al comunitatii de airsoft bazat pe valoarea obiectelor puse la vanzare pe forum astfel incat, pentru schimburile intre noi, sa nu trebuiasca sa facem apel la RON. Pentru a sumariza intreg schimbul de opinii si a descrie pe scurt si mai exact in ce consta sistemul si cum functioneaza, reeditez mai jos acest post astfel incat sa nu mai fie nevoie ca cei interesati sa parcurga tot topicul. Ceea ce urmeaza sunt fragmente din "Constitutia" sistemului aflata inca in stadiu de schita si care este deschisa in continuare oricaror sugestii.

 

Ce este ASR-ul ("a-se-re-ul"/"a-se-re-ii")?

 

ASR-ul (pl. ASReii) sunt moneda alternativa si conventionala a comunitatii de airsoft cu ajutorul careia se denomineaza si se tranzactioneaza valoarea unor “active” (replici, accesorii, echipament de airsoft) folosite (second hand) intre membrii comunitatii.

 

- ASR-ul este o moneda deoarece asigura divizarea valorii tuturor activelor tranzactionate astfel incat sa permita echivalarea justa intre valorile acestora (sa nu mai fie necesara echivalarea in natura - mai dificil de realizat).

- Aspectul alternativ al ASR-ului - ASR-ul este o moneda alternativa deoarece va circula in paralel cu moneda oficiala a statului insa limitat, numai intre membrii comunitatii de airsoft participanti la acest sistem. De asemenea nu va inlocui moneda oficiala a statului ci doar va reprezenta o modalitate alternativa de plata (cu ASR-ul se poate achita in tot sau in parte orice activ tranzactionat in sistem).

- Aspectul conventional al ASR-ului - ASR-ul este o moneda conventionala deoarece se bazeaza pe conventia (acceptul) membrilor comunitatii de airsoft (care folosesc sistemul) de a o folosi in tranzactiile dintre ei (de a o folosi ca mijloc de plata si de a accepta sa o incaseze in schimbul activelor)..

- Valoarea ASR-ului - ASR-ul NU ARE VALOARE IN SINE (intrinseca). ASR-ul reprezinta o diviziune a valorii activelor introduse spre tranzactionare in sistem. Pentru inceput paritatea ASR - RON va fi de 1:1 (Ex. un red-dot scos la vanzare la pretul de 150 de RON, in sistem va fi evaluat la 150 de ASRei. Emiterea de ASR-ei in sistem se bazeaza pe introducerea de active in sistem astfel incat baza valorica a ASR-ului sa fie acoperita. Evaluarea activelor introduse in sistem se va face pe baza bunului simt al fiecarui membru si va evolua in timp in functie de cerere si oferta, conform regulilor comune oricarei piete.

 

Alte insusiri ale ASR-ului

- Obtinerea de ASR-ei se face numai pe baza introducerii de active in sistem. ASR-eii nu pot fi cumparati in RON pentru a intra in sistem.

- ASR-eii pot fi vanduti catre membrii sistemului contra RON in momentul in care un membru doreste sa paraseasca sistemul. Membrii sistemului pot face oferte si negocia pretul pentru numarul de ASRei dorit.

- ASR-ul nu este purtator de dobanda sau tezaurizabil prin urmare nu poate fi tranzactionat ca atare.

 

Glosar de Termeni

 

 • - Activ - orice bun/obiect pus la vanzare in sistem (replica, accesoriu sau echipament de airsoft)
  Credit - numarul total de unitati monetare in ASRei de care beneficiaza orice membru care intra in sistem si in baza caruia poate tranzactiona. De asemenea, credit desemneaza si incasarile in ASRei, in schimbul activelor vandute.
  - Debit - desemneaza numarul total de unitati monetare transferate de la un membru catre alt membru al sistemului. Debitul reprezinta plata efectuata in schimbul unui activ tranzactionat in sistem. Debitul unui membru al sistemului se va scadea din creditul acestuia si se va adauga la creditul membrului de la care s-a achizitionat activul.
  - Balanta - reprezinta diferenta intre volumul creditului si al debitului unui membru al sistemului. Aceasta trebuie sa fie minim 0 (zero). In cazul in care este negativa, membrul respectiv trebuie sa adauge alte active la vanzare astfel incat sa o echilibreze.

 

Reguli de baza

 • - Respecta-i pe ceilalti membri ai sistemului, gastiga-le si merita-le respectul.
  - Pune in vanzare numai ce tu la randul tau ai cumpara de la alti membri.
  - Pretuieste-ti just activele si ajusteaza-le pretul in functie de piata.
  - Activele introduse in sistem trebuie sa ramana disponibile, identificabile si in starea in care au fost introduse. Daca sunt retrase (vandute pe RONi in afara sistemului) activele trebuie inlocuite in maxim 3 zile calendaristice. La orice retragere de active, creditul in ASRei aferent dispare.
  - Inregistreaza (sau propune spre inregistrare) tranzactiile in cel mai scurt timp de la efectuare. Asigura-te ca le-ai inregistrat corect sau consulta-te cu alti membrii ai sistemului care crezi ca te pot ajuta.
  - Membrii trebuie sa se asigure ca balanta lor (diferenta intre credit si debit) este intotdeauna pozitiva daca doresc sa tranzactioneze. De asemenea trebuie sa se asigure ca vor lasa balanta pe 0 (zero) in cazul in care doresc sa paraseasca sistemul. Daca balanta lor este pe 0 (zero) insa au in continuare active in sistem, chiar daca vor parasi sistemul trebuie sa se asigure ca respectivele active raman disponibile pentru oricine va fi interesat sa le cumpere.

 

Procedura de inregistrare a tranzactiilor

 • - Membrii pot negocia liber pretul in ASRei pe care il solicita sau il platesc pentru activele dorite
  - Tranzactiile se inregistreaza in sistem in felul urmator (cel putin cat vom folosi un spreadsheet)
  - Copy/Paste numele produsului din sheet-ul vanzatorului in cel al cumparatorului
  - Inlocuirea valorii activului in sheet-ul vanzatorului cu 0 (zero)
  - Inregistrarea sumei in contul vanzatorului in coloana “Credit”
  - Inregistrarea sumei in contul cumparatorului in coloana “Debit”

 

Schema Explicativa

3ea22b263b444abab5485241a5546dbf

 

SPREADSHEET PENTRU INREGISTRAREA TRANZACTIILOR - Pentru moment functionarea sistemului este asigurata cu ajutorul acestui SPREADSHEET PENTRU EVIDENTA TRANZACTIILOR IN ASRei. Oricine il poate vizualiza si verifica felul in care sunt evidentiate tranzactiile insa editarea acestuia este rezervata numai celor care au initiat sistemul (deocamdata, din motive de securitate).

 

SPREADSHEET PENTRU ADAUGAREA ACTIVELOR IN SISTEM - Pentru introducerea de active si participarea la sistem puteti folosi acest SPREADSHEET. Sheet-urile completate vor fi transferate si centralizate in Spreadsheet-ul principal.

 

SPREADSHEET DE TEST - Pentru exercitiu si joaca poate fi folosit acest spreadsheet de test. Cine il strica sa-l si repare ca sa-l poata si altii folosi...

 

In incheiere:

- Pentru orice intrebari sau nelamuriri la obiect folositi in continuare acest topic.

- Pentru orice fel de consideratii in afara obiectului, in conditiile in care nu ati inteles in intregime cum functioneaza sistemul, puteti porni un alt topic sau recomand sa va abtineti. Nu mai stam sa explicam fiecaruia cum functioneaza in discutii contradictorii iar participarea nu este obligatorie.

- Pentru cine are alte idei nu pot decat sa va incurajez sa le puneti in practica - pentru moment aceasta lume duce lipsa de sisteme monetare alternative iar sistemul monetar "principal" este plin de probleme. Ganditi-le, structuratile, popularizati-le, dati-le drumul sa functioneze si vedem care sunt de succes - aici nu este vorba de concurenta ci de a ajuta comunitatea sa gaseasca mijloace optime de schimb care sa contribuie direct la propria bunastare.

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea ta ca principiu este buna, totusi vor exista cativa "Greci", ca in orice economie de piata, trebuie sa apara si cativa oportunisti, care prefera sa scoata la vanzare obiecte inexistente in realitate, numai pentru a aduna credite si astfel va achizitiona active SH de la alti membrii in baza acestor credite.

In plus de obicei cel care vinde, are nevoie de bani, inca nu am vazut ca cineva sa vanda de placerea de a vinde.Motivatia vanzari poate fi diferita de la om la om, dar rezultatul se masoara in nenorocita de moneda numita LEU-EURO SAU DOLAR.

 

Imi place ca vrei sa extinzi fairplay-ul din Airsoft si in viata de zi cu zi, totusi ma indoiesc ca vei reusi. Dupa cum stii in acest joc mai sunt si "nemuritori"

 

Succes si sa speram in idealul romanesc.!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca o sa mearga. ASR este forumul cel mai lipsit de tepari pe care am l-am vazut vreodata.

Si am vazut vreo doua...

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ Muller - te apropii, trebuie doar sa te gandesti la cum il poti face sa mearga ci nu la de ce nu ar merge...

Ideea este ca nu vor disparea anunturile cu poze pe de-o parte iar pe de alta parte sistemul va presupune o inscriere, eventual recomandari etc. Chiar daca va exista potential de frauda acesta va fi mult limitat de factori gen:

- rusine - suntem o comunitate si e usor ca cineva sa se faca de bafta pe forum. Personal am incredere sa trimit bani sau obiecte spre alti membri de oriunde din tara daca vad ca au ceva vechime pe forum si un numar oarecare de posturi cat de cat la obiect.

- valoarea unitatilor monetare - mai exact lipsa acesteia in afara sistemului.

 

Nu va ganditi la "moneda" comunitatii ca la bani in intelesul comun ci ca la o unitate de masura a valorii. Ei nu vor avea valoare proprie deci nu au cum sa fie tezaurizati sau folositi speculativ. Ei vor trebui sa circule si sa inlesneasca schimburile intre membrii comunitatii.

 

@mugur - de aceeasi parere...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Si cine va tine evidenta asta? Ca sunt putin curios

 

... Si pe buna dreptate. Eu voi tine evidenta

 

Fara gluma acum, asta este intradevar o problema in sine insa exista solutii. Pentru inceput, intr-o faza experimentala, putem folosi un spreadsheet online si putem alege un "comitet" cu drepturi de administrare care sa opereze tranzactiile la solicitarea membrilor sistemului. Daca va functiona putem sa evoluam catre sisteme mai automatizate insa efortul de a le pune pe picioare va fi mai mare (trebuie sa ne asiguram ca merita facut)

 

Asa cum avem admini pe forum ale caror decizii si actiuni sunt cat de cat respectate asa putem folosi un comitet de admini si pentru acest sistem.

 

Ca sa anticipez si urmatoarea intrebare... Da, frauda este posibila, insa odata iesita la iveala va mai avea autorul tupeu sa vina la joc duminica?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ASR este forumul cel mai lipsit de tepari pe care am l-am vazut vreodata.
E, acum a aparut unul in plus! O sa vorbesc despre asta mai tirziu, deocamdata nu vad o pagina dedicata teparilor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
E, acum a aparut unul in plus! O sa vorbesc despre asta mai tirziu, deocamdata nu vad o pagina dedicata teparilor.

wolf, fa-i te rog publica identitatea, sa stim sa nu cumparam , in felul asta faci si o fapta buna.

 

ontopic si itemurile puse la vanzare cu overprice? ce facem cu ele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wolf.. era o sectiune pe aici cu tepari..

@ovi.. prost e ala care da nu ala care cere....

de aia exista moderatori pe orice forum.. se poate modera si chestia cu overpriced...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Overpriced? In orice moneda ai tranzactiona (reala sau virtuala), nu te obliga nimeni sa dai pe ceva mai mult decat crezi tu ca merita - asta este piata, asta este echilibrul intre cerere si oferta.

 

Intre timp mi-au venit opinii si pe PM si apreciez - ii invit pe respectivii sa se alature dezbaterii aici. Sper sa se alature mai multa lume dezbaterii si sa ne apropiem de o materializare.

 

Una dintre idei se referea la felul in care se poate stabili un sistem de referinta legat de valoarea/preturile replicilor. In mod cert, cand vorbim de preturi in RON sunt multe replici scumpe care isi pierd semnificativ valoarea in momentul revanzarii desi poate sunt inca bune sau chiar tunate. Ajung sa fie vandute pe bucati etc. Ma gandesc ca s-ar putea face un mercurial al preturilor la replici in functie de producator, vechime, nivel de utilizare, customizare, tunare etc.

 

O alta idee era legata de un sistem de "certificare" a calitatii replicilor ce urmeaza a fi scoase la vanzare - lideri de echipe locali sau "meseriasi" in ale replicilor/echipamentelor etc. ar putea sa inspecteze ce intra in sistem si sa le certifice - asta ar justifica si preturile etc.

 

Acestea sunt doua sugestii folositoare dupa parerea mea - la mai multe! Hai, stiu ca puteti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Administratores qui velit...

Ideea este super. Totul e sa o facem sa devina aplicabila. Am vazut cateva posturi cu ceva doze de scepticism... justificat avand in vedere faptul ca traim in Romanica! Cred, totusi, de fapt sunt aproape convins ca in comunitatea noastra nu au loc tzeparii, din multe motive, nu are rost sa pierdem vremea enumerandu-le (le stiti cu totii). Pacostea a punctat exact: mai au tupeu sa scoata nasu' la joaca??

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

...sunt impresionat. Din pacate latina am studiat-o acum prea multi ani si am luat numai note mici

 

Nu stiu cum sa o zic in latina insa comunitatea este cea care va sta cu ochii pe cei care vor gestiona acest sistem

 

Aici nu este vorba de o elita, ierarhie sau alte asemenea. Este vorba despre un sistem de tranzactionare initiat de o comunitate si menit sa deserveasca necesitatile acestei comunitati. Nu exista un individ sau o mana de indivizi care sa castige din asta ci intreaga comunitate. Cei care se vor ocupa de bunul mers al acestui sistem isi vor asuma o responsabilitate clara iar oprobiul comunitatii sau excluderea din mijlocul ei in caz de abateri sunt sanctiuni suficiente pentru a-i pastra pe linie. Este vorba despre incredere si pastrarea ei.

 

Stiu ca suntem obisnuiti cu un sistem in care fiecare suspecteaza pe fiecare, totul se reduce la bani si nimeni nu se da in laturi de la nimic pentru a-i obtine. Putem insa privi dincolo de aceasta realitate si putem schimba lucrurile daca ne dorim cu adevarat. Ceea ce propun aici este sa ne creem o realitate proprie bazata pe propriile noastre valori si reguli si sunt sigur ca daca vom reusi multe lucruri se pot schimba in lumea asta.

 

Nu vreau sa sun patetic (poate este ora avansata) insa incercati sa va ganditi in termeni de incredere si de cooperare pentru a putea intelege mai bine ce incerc sa propun aici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sustin idea insa trebuie sa inteleg si eu un lucru sau doua.situatie ipotetica:

Daca eu sunt pe forum si vreau sa vand un pistol cu 300 de bibi (suma aleatorie) cel care il va cumpara ..de unde va avea aceli "bibi"? adica nu trebui ca cel putin la inceput o suma de bani "reala" sa fie transformata intr-o suma de bani virtuala pentru a putea tranzactiona.

Orice sistem monetar se baeaza la inceput pe o acoperire,dolarul o avea in aur,acum o are in cantitate,practic un curs de referinta este stabilit in functie de cat de multi dolari sunt pe piata disponibili intr-un moment,acelasi principiu este la baza bursei (daca nu ma insel) practic cu cat un lucru este mai rar cu atat este mai valoros.

Revenind la ideea initiala :ce metoda se va folosi pentru obtinerea de "bibi" .

daca vreti un exemplu elocvent incercati MMORPG-urile..acolo niste oameni silitori produc in joc "gold" egalul "bibi" de aici pe care apoi ii vand pe bani reali,cumparatorul apoi putandu-i folosi online sa cumpere ce vrea el in joc.

Practic nu exista sistem monetar fara a aduce un aport de valoare sau un credit.La baza orcarui sistem monetar sta o datorie,adica ori eu vin cu 10 milioane si cumpar 100 de "bibi" caz in care sistemul sau piata trebuie sa poata sa imi rascumpere mie "bibi" la aceasi valoare in orice moment bani stransi trebuind sa stea intr-un anumit cont sau undeva si atunci intreaga valoare a tranzactilor va trebui sa aiba acoperire in ron,deci nu am scapat de problema cashului ci doar le-am schimbat numele;

Fie fiecare membru care participa la aceasta piata ii este oferit gratuit un numar de "bibi" pe care apoi ii foloseste sa cumpere diferite obiecte dar in acest caz eu ..pot avea 500 de "bibi" si cumpar un pistol de la x..si gata..nu mai tranzactionez nimik niciodata ,practic am castigat un pistol din nimik,nu am inselat pe nimeni,nu am dat teapa,am folosit ce mi s-a dat.Deci aceasta varianta e mult mai putin plauzibila.

Principiul pe care se bazeaza orice sistem monetar este facut ca in orice moment el sa fie generator de inflatie pentru ca piata sa se invarta,sa introduci noi sume pe care sa cumperi.Ca exemplu suntem 10 insi avem fiecare 400 "bibi" total 4000,vine x si are de vanzare 10 replici care fac 3900 si nu vrea sa cumpere nimik..practic in piata mai raman 100"bibi" si astfel piata s-a blocat,fie x cumpara ceva la un moment dat ,fie introduce "banca centrala de airsoft" inca 5000 de "bibi" in joc caz in care cei 3900 pe care x ii are au o valoare mai mica=inflatie.Asta se intampla de 200 de ani (cred) de la inventarea sistemului central bancar.Pentru mai multe lamuriri vedeti filmul "zietgeist" .

parerea mea e ca se poate dar ...doar schimbam lei pe "bibi" si nu rezolvam problema ,cel mult ne creem fiecare un fond de airsoft de unde sa putem cumpara doar pe forum si cam atat.daca am gresit undeva astept sa fiu corectat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Banii nostri reali (RONii) sunt topiti in replici, accesorii si echipament. Nu mai sunt bani reali insa valoarea replicilor, accesoriilor si echipamentelor este reala pentru noi in cadrul comunitatii. Trebuie insa discount-ata masiv incercand sa o denominam din nou in bani reali. Asta tocmai din cauza ca banii reali nu sunt suficienti pentru a ne permite sa si traim si sa ne tinem si de hobby.

 

Denominarea valorii replicilor, accesoriilor si echipamentelor de airsoft intr-o moneda paralela cu cea reala va reduce stresul pe buzunar. Contributia la sistem a fiecarui membru o reprezinta "achizitiile" in bani reali. Acestea se transforma in "active" denominabile in moneda "comunitara" - bibi(ci) - aceasta devenind "capitalul" de care acestia se pot folosi pentru schimb. Am descris asta in primul post, poate nu am fost suficient de specific.

 

Nu este nevoie sa schimbi bani reali in bibi(ci) si sa speram ca nu va fi nevoie sa implicam deloc banii reali direct in sistem.

 

De exemplu eu am de vanzare un Acog (200 RON), un red dot (100 RON) si un suport de lanterna (30 RON). In total vreo 330 de RON sau 330 de bibici daca luam o paritate de 1 la 1 (RON - bibi(ci)). Daca ii transform in bibi(ci), voi avea in sistem 330 de bibi(ci) credit (pe baza marfii pe care o am la vanzare) din care imi pot cumpara orice are o valoare de la 1 la 330 de bibi(ci).

 

Gasesc la cineva un AFG la 100 de bibi(ci) si il cumpar. Respectivul poate are in total marfa de 250 de bibi(ci) in sistem. Voi ramane cu 230 de bibici (credit pe baza valorii marfii mele) + un AFG iar celuilalt ii va ramane credit de 150 de bibi(ci) (pe baza marfii lui) + 100 de bibi(ci) in moneda "comunitara" primita ca si credit de la mine. Cu cat mai mult marfa in sistem cu atat mai mult credit pe baza caruia se va putea tranzactiona.

 

Am vazut si eu Zeitgeist si a fost una dintre experientele care au stat la baza rationamentului. Daca sistemul monetar actual se bazeaza pe credit si indatorare asta nu inseamna ca orice sistem monetar trebuie conceput in acelasi fel. In sistemul actual se tranzactioneaza promisiuni de plata care, daca se strang in volum foarte mare, practic s-ar putea sa nu mai fie onorate vreodata - de aici si sansele de prabusire a sistemului. De asemenea bancile nu sunt foarte transparente cu privire la felul in care functioneaza si de aici ignoranta noastra si predispozitia de a cadea victima sistemului. Mai mult, statul le sprijina si le face toate poftele punand garantie veniturile noastre viitoare fara ca macar sa le tremure mana astfel incat nu putem sa ne asteptam la vreo protectie. In sistemul nostru insa noi hotaram, noi stabilim regulie de functionare si mecanismele de protectie.

 

Sistemul monetar descris in Zeitgeist este intradevar vechi de aproximativ 2-300 de ani insa inainte de asta credeti ca nu a existat sistem monetar? Daca vorbim de documentare cautati "The Money Masters" pe Google Video si veti vedea o istorie mult mai amanuntita si mai indelungata a sistemului monetar si mai ales alternativele sanatoase la acesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bun am inteles dar inca mai am nelamuriri:

1.ce se intampla daca activele mele nu se vand...sau le vand pe bani reali sau le vand in afara ASR?

2.Ce se intampla cu valoarea creditului meu in conditiile in care eu vand totul pe bani reali..cum ai introduc in sistem?

3.cine hotaraste valoarea reala a unui activ? pentru ca eu pot face asa...vin cu 3 pistoale ..le supraevaluez la 200-300 bibi fiecare si cu 800 bibi credit cupar o pusca..pistoalele mele la 300 nu se vand ever..si eu am ramas cu pusca..adica aici e smecheria ,cum facem sa ne asiguram ca marfa se misca,trebuie ca preturile sa fie fixe si atunci trebuie evaluat fiecare obiect in functie de niste caracteristici gen marca /vechime si nu toata lumea va fi de acord cu acest sistem.Munca din spatele sistemului de evaluare va fi destul de mare si nu stiu cati vor fi de acord cu valorile.

Oricum o intentie laudabila..aplicabila daca se poate face transparent si in siguranta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca poti sa le supraevaluezi (in bibici) in conditiile folosirii unui sistem de "garzi de conduita"...

Unica problema reala pe care o vad aici este ca multi nu or sa inteleaga conceptul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu vad urmatoarele probleme:

- cine o sa depuna munca asta (gratuita?) destul de mare pentru a tine evidenta si binenteles cat pot fi de incredere acele persoane;

- daca eu vand azi o replica si nu imi gasesc nimic sa-mi cumpar decat peste un an sau mai mult, tin banii blocati in credite aici? Nu imi convine.

Cea din urma e si cea mai mare problema. Din punctul meu de vedere nu o sa functioneze si ne complicam degeaba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swarm, am detaliat macar parte din nelamuririle tale in posturile anterioare. Am postat si idei care mi-au fost transmise pe PM - precum cea cu mercurialul, o lista standard de preturi si de variatii ale acestora in functie de diversi factori acceptati de catre toti membrii comunitatii. Comunitatea celor care tranzactioneaza in sistem va fi parte a intregii comunitati de airsofteri (ma indoiesc ca va fi intreaga comunitate). Cei care vor tranzactiona vor trebui sa adere la un set de reguli stabilite de comun acord (din ideile schimbate aici). Din nou, nu este nevoie sa ne raportam la felul in care sistemul "oficial" functioneaza, creem noi unul care sa functioneze cum ne dorim noi.

 

Una din idei era legata de certificarea marfii scoasa la vanzare - pot exista niste "certificatori" recunoscuti in comunitatile locale, care pot constata conformitatea marfii cu un set de standarde stabilite de comun acord ca aplicabile in cadrul sistemului. Acesti certificatori pot fi platiti la randul lor in bibi pana la urma pentru servicii.

 

Per total va fi vorba de valoare intrata si tranzactionata in sistem, fie ca este vorba de produse sau servicii. Aceasta valoare are nevoie sa fie denominata pentru a fi tranzactionata mai usor. Felul in care acest lucru se va intampla va fi obiect de inovare continua pana la urma.

 

@Mugur: posibil, insa daca il facem sa functioneze la o scara cat de mica, incetul cu incetul sunt convins ca se vor mai aduna adepti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Se aseamana cumva conceptul propus cu cambia ?! ... Poate ma insel.

 

Trebuie sa caut sa vad pentru ca nu-mi mai aduc aminte cum functiona cambia.

 

@congo: in mod clar gandesti, nu mai trebuie decat sa incerci sa o faci "outside the box".

 

Ce propun aici este un serviciu al comunitatii pentru comunitate la fel cum este si acest forum - si exista oameni care isi dedica timp si resurse acestui forum. Nu neg ca vor exista probleme dar hai sa ne gandim la solutii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Felicitari pentru idee.

 

Din punctul meu de vedere tot BANUL dicteaza debitul tranzactiilor pe forum.

 

Nu stiu daca am inteles bine ideea insa dupa cum vad eu lucrurile vorbim de un sistem bazat pe TROC, insa e un troc contorizat si cu aplicabilitate in timp (trocul presupune schimb pe schimb in acelasi moment insa voi propuneti un fel de schimburi care sa se consume si pe perioade mai indelungate de timp?)

 

Sa nu uitati sa luati in considerare si faptul ca pentru multi, airsoftul este o pasiune trecatoare, un hobby de moment.

 

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Forum credit?

Ce se intampla daca eu vreau sa vand pe bani? Painea nu merge cumparata cu bibilioaice.

Si mai trebuie sa convingem magazinele sa vanda pe forum credit. Astea de la noi sau alea din afara.

Si ar mai fi, da astea imi vin primele in minte.

 

Si chestia cu "veniti cu solutii, nu cu probleme" nu tine, poate doar celui ce a propus ideea convine ca ceilalti sa vina cu solutii, daca nu mi se pare viabila n-o sustin, deci nu mi se poate cere sa vin cu solutii la ceva in care nu cred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guys.. supraganditi. E o idee simpla. NU inlocuieste banii. E doar o alternativa. Ganditi-va ca regula bang, o regula care se foloseste intre 'domni'.

 

Se face un standard cu suma de BiBi atasata. Gen M4 Tokyo Marui stoc 400 de BiBis, pret Lei 1400 ron.

Eu vand un Jing Gong MP5 la 700 ron sau 200 de BiBis. Atat cer eu.

Vine cineva, vrea sa cumpere in BiBis. Are o limita de credit in limita a cate produse a vandut pana acum. Credit = incredere.

El o sa aiba -200 de BiBis, deci cand mai vinde ceva el pe BiBi's, o sa isi 'refaca' din datorie, practic vinde un produs altcuiva sa plateasca produsul cumparat.

Eu in urma vanzarii o sa am 200 de BiBis cu care o sa pot sa cumpar orice altceva pe forum (de la cienva care vrea sa vand in BiBis, desigur), ajutand sa isi refaca si ei datoriile sau sa-si faca mai multi BiBis sa-si ia altceva.

 

Pretul in BiBis e negociabil la fel ca pretul. Poate vanzatoru pune prea scump pretul in BiBis, gen acel JG la 300 de BiBis, e aceasi optiune ca si la setarii pretului normal.

 

 

LE: Si da, tin sa stresez chestia cu 'regula de domni'. Cine nu vrea sa participe la trade-ul de BiBis, poate sa nu, dar ar fi foarte frumos daca am aveam un grup initial cel putin, de vreo 6-10 oameni. Macar pana isi da restul lumii seama de utilitatea acestui sistem.

 

Cat despre contorizare, relax, sunt tone de moduri de forum si de pluginuri care se pot instala sa faca asta automat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie ideea imi pare un "no-go".

Dar ca sa vin cu solutii la unele intrebari...

"Bibicul" (caragiale?) e o varianta la leu.

Deci de unde are omul bibici? E aici as propune un sistem de contorizare... Se inscrie cineva pe ASR, are 0 bibici. La ora actuala, dupa x postari poate sa participe (posteze) la vanzari/cumparari. Daca discutam de bibici, as propune ca dupa y posturi, daca toate au fost la subiect (deci nu e un vanator de bibici) sa fie recompensat omul cu 1 bibic. 2. 10. cati vreti. In plus, din momentul in care are (sa zicem) 50 bibici in "buzunar" poate intra in... "targ". Cam acelasi lucru cu ce e acuma, dar... un pic altfel. Din momentul ala, omul poate obtine lei/bibici mai repede vanzand diverse... poate pierde lei/bibici cumparand diverse produse/servicii, etc. DAR: asa cum nu pot cumpara in lei, daca nu ii am (se cheama furt) la fel nu pot tranzactiona in bibici, daca bibicul nu e. Vorba aia... "daca bibic nu e, nimic nu e".

Si atunci... ajuta cu ceva chestia asta?

Unii ar putea spune ca da, aduce cu sine o "relaxare". Unii vand fiindca au nevoie de BANI, altii fiindca obiectele ocupa spatiul aiurea prin casa si s-au saturat sa le tot stearga de praf. Unii ajung sa doneze efectiv unele "maruntisuri" fiindca nu au gasit un cumparator la ele... toate astea s-ar putea transa foarte bine cu "bibicul". Corect.

Pe de alta parte, altii ar putea sa zica ca nu. E doar o "incurcatura suplimentara". S-a zis... o tranzactie se poate face in lei, bibici, sau x lei / y bibici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now