Doktor

"CUIUL DACIC"

Recommended Posts

Andrei Vartic, de profesie fizician-spectroscopist, un pasionat al istoriei dacilor, spunea:

"Este trist sa stai de vorba cu "profesori universitari in arheologie" care sapa tot cu lopata veche de 20-40-100 de ani si nimic altceva, mentinind cercetarea arheologica, in Romania, pe pozitii aproape paukeriste, negind or refuzind sa vada radacinile extraordinare pe care romanii o au in civilizatia lumii".

A face azi cercetare arheologica fara laboratoare de teren, care sa-i spuna cercetatorului ce roca sapa, ce compozitie are cutare caramida sau ciob, fara acces la Internet, la cele mai solide baze de date, fara urmarire prin satelit a ceea ce se intimpla in Carpati (ca de pilda misterioasele "arsuri"), fara o echipa solida multi - disciplinara incluzind sociologi, etnologi, istorici, medici, economisti, este in cercetarea arheologica moderna un fel de a juca turca pe rampa de lansare a unei rachete, nevazind altceva decit tuiul.

Intrebat cum de ajuns sa fie asa de pasionat de daci, la care Andrei a raspuns:

"Pe vremea cind eram student in anul I la Fizica, in 1966 la Leningrad, unchiul meu, Grigore Constantinescu - absolvent al Sorbonei, mi-a facut cadou cartea lui Daicoviciu "Dacii" - pe atunci o carte interzisa pe teritoriul Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti.

Ce a realizat Andrei Vartic, in expeditia sa, este formidabil. Acesta descifreaza Topografia Dacica, redescopera Metalurgia Dacica - cea mai avansata din lumea antica, descrie materialele de constructie dacice, in special Betoanele Dacice, vorbeste despreCosmogonia Dacica, Moralitatea la Daci si ce este cel mai important ii redescopera pe Daci, scriind carti ca: "Ospetele Nemuririi", "Enigmele Civilizatiei Dacice", "Fierul-Piatra, Dacii-Timpul", "Magistralele Tehnologice ale Civilizatiei Dacice", publicindu-si cercetarile chiar si in conferinte NATO.

El, Andrei Vartic, ridica valul nepasarii de pe trecutul nostru dacic. In timp ce se plimba, acum 7-8 ani, in jurul Movilelor Ciclopice de la Sona, descopera in huma acestora o veritabila Ghiara de Sfinx; fiind un om corect, el cheama Institutul de Arheologie din Cluj, care, trimite pe cineva pe soseste peste noapte, o ridica si ... dispare.

"Ei, asa or fi legile pe aici" si-a spus Andrei, putin necajit ca ei, arheologii, nu au discutat si cu el. Era vara, frumos, papadii galbeme peste tot cind Andrei gaseste calupuri de fier dacic de peste 40kg si din nou corect ii anunta pe "tovarasii" arheologi care vin, iau si ... pleaca.

Tot el gaseste in sanctuarul dacic de la Racos, Cuie Dacice si din nou "echipa" de bravi arheologi romani (?) soseste in frunte cu dl. prof. dr. Ioan Glodariu si il felicita, iau Cuiele Dacice, nu inainte de ai da "cadou" si lui Andrei ... un Cui Dacic "cu tema" sa-l cerceteze. Andrei trece cu Cuiul peste granita, acasa, de cealalta parte a Prutului, la ceilalti romani. urmasi ai acelorasi Daci, dar despartiti de niste politicieni care i-au convins pe istoricii moldoveni ca ei ar fi de un alt neam si ca ar vorbi si o alta limba, diferita, Moldoveneasca, care ar avea si niste foarte mici asemanari cu Limba Romaneasca, dar prea mici pentru a fi luate in consideratie. Dar ei politicienii din dreapta si din stinga Prutului, cind se intilnesc, uita ca nu folosesc traducatori, ba de multe ori sint veri ori cumnati, avind si aceleasi nume.

Dar sa revenim la Andrei Vartic. Se facuse iarna la Chisinau, intr-o zi ningea, in alta ploua, iar el, Andrei, intr-una din dupa amieze se uita cind pe geam, afara la ploaie, cind la Cuiul Dacic vechi de peste 2000 de ani, primit ca "tema de lucru", care nu era nici mincat, nici acoperit de rugina, o adevarata minune. Astfel incepe istoria acelui Cui Dacic, Cui al lui Pepelea (spun eu), primit de la profesorul roman, de arheologie, de din dreapta de Prut. Andrei ia cuiul si fuge cu el la Institutul de Metalurgie de la Balti unde, minune, X-Ray-ul arata ca, acel cui de peste 2000 de ani, acel Cui Dacic care nu vrea sa rugineasca, avea in componenta lui nici mai mult nici mai putin decit alfa-fier pur de 99,97%; nici urma de impuritati, adica de compusi ai carbonului ce ramin de la prelucrare.

O "Minune Antica", care va atrag atentia ca se poate obtine numai in conditii speciale de laborator sau in cosmos!

Pina la ora actuala sint cunoscute in lume numai doua exemple de astfel de fier antic: stilpul de fier de la Delhi si un disc din Mongolia, datat din secolul IX, cercetat si in laboratoarele de la NASA cit si la Universitatea Harvard.

Specialistii spun ca procesul modelarii unui obiect din fier pur este mult mai complicat chiar decit obtinerea lui, data fiind posibilitatea introducerii in el a unor impuritati. Discul din Mongolia putea fi modelat doar in cosmos, sustin specialistii de la NASA, iar cercetatorii de la Chisinau aveau aceasi parere despre Cuiul Dacic.

Andrei, pragmatic, mai neincrezator, a fugit cu Cuiul la Leningrad, la Institutul Metalurgic caci, fier a pur, o fi el dar poate ca suprafata lui sa fi fost vopsita cu vre-o vopsea speciala "dacica", ca sa nu rugineasca. La Leningrad cercetatorii au mai descoperit o minune, despre care va voi vorbi mai tirziu. Vrind sa verifice minunea, Andrei ia "Cuiul lui Pepelea" si fuge la Moscova. Si de asta data rezultatul a fost acelasi: Cuiul Dacic care nu vroia sa rugineasca de peste 2000 de ani, format din alfa-fier pur in proportie de 99,97% era acoperit, nu cu vopsea ci cu 3 straturi moleculare,perpendiculare, care-l protejau impecabil, pastrindu-i puritatea, aceste trei straturi fiind, tineti-va respiratia va rog: 1. suprafata - Magnetita "Fe3O4" 2. oxid de fier "FeO" 3. alumo-silicati.

Prin cercetarile efectuate de profesorul Kiosse si doctor Galina Volodin, utilizind metode de iradiere ci X-Ray aplicate la pelicule subtiri de semiconductori (asa numitele unghiuri mici) s-a putut observa peliculele protectoare despre care am vorbit mai sus. Profesor Daria Grabco a studiat la microscop microstructura deosebita a fierului dacic si a mai observat ca acest fier are doua straturi de "domene", unul central si unul de suprafata. Domenele, si aici este "ciudatenia", sint orientate perpendicular unul pe altul asta insemnind ca, mai intii s-a solidificat (in cimpul magnetic al Pamintului) stratul interior, apoi, peste el s-a aplicat in stare lichid! un alt strat, care s-a solidificat si el, dar ... in alta pozitie fata de cimpul magnetic al Pamintului!!!

Ei domnilor si asta se intimpla acum peste 2000 de ani, intr-o tara salbatica, populata de tarani daci, primitivi si salbatici. Cuceriti mai tirziu de romani (numai 14% din teritoriul Daciei) care au sosit cu o "mica" armata de 150,000 de legionari si carora le-au trebuit mai mult de 6 ani sa cucereasca ce ... citiva kilometri din Spatiul Dacic.

Oare s-a intrebat cineva cum a putut rezista in fata Romei, o simpla civilizatie taraneasca? De ce se temeau romanii de daci? De ce Caesar si Burebista au murit in acelasi timp? De ce, de la moartea lui Caesar (care dorise sa porneasca razboiul impotriva dacilor) si pina la cucerirea a numai 14% din Dacia, de catre Traian, au mai trebuit sa treaca 150 de ani? De ce in toti acesti 150 de ani romanii si dacii nu s-au avintat in conflicte directe? De ce nici o armata romana nu pleca la razboi fara sa aibe cel putin un Doctor Daccu ea? Ce or fi avut de impartit ei dacii si romanii ca acestia din urma, dupa cucerirea unei bucati asa de neinsemnate din teritoriul Daciei, sa declare cea mai lunga sarbatoare cunoscuta pina in zilele noastre, o sarbatoare de nici mai mult nici mai putin de 123 de zile, in care poporul roman putea sa manince si sa bea gratuit pe socoteala statului ... 123 de zile? Ce or fi sarbatorit de fapt romanii?

Astfel se demonstreaza ca ei Dacii au lasat documente mult mai rezistente in fata macinarii timpului decit cele ale anticilor Greci sau Romani, dar in alt limbaj decit in cel scris-vorbit. Limbile sint si ele supuse distrugerii, alfabetele la fel. Ca dacii ne-au lasat mostre de "civilizatie" extraordinara ca:

- Betoane perfecte nedistruse de timp, apa si intemperii de peste 2000 de ani

- Metalurgie mai avansata decit ceea din zilele noastre - cuie care nu ruginesc de 2000 de ani, calupuri de fier de 40 kg, cind romanii nu puteau sa topeasca in cuptoarele lor bucati mai mari de 25kg.

- Modelele Matematice de la Gradistea Muscelului si desigur cele Topografice, prin asezarea "asa ziselor cetati" din Muntii Sureanului, Cindrelului, Persanilor (Racos) intr-o ordine perfect geometrica de invidiat chiar si azi.

Dar nimanui, se pare, ca nu-i pasa acolo sus, la nivel "profesoral" de acesti daci, iar Andrei Vartic in loc sa gaseasca nu intelegere ci dorinta arzatoare din partea compatriotilor romani, sa nu fie nevoit sa se duca in Rusia cu acel "Cui al lui Pepelea", spre a-i cerceta misterele. De ce nu s-a oferit Institutul de Metalurgie din Romania sa faca studii, daca nu din sentiment patriotic, macar interes stiintific? Pe Andrei Vartic l-a chemat si presedintele de atunci, Ion Iliescu, pentru o intrevedere de 15 minute, care a durat o ora si jumatate, urmata de promisiuni – dar guvernul s-a schimbat!

Istoria poporului nostru Carpato-Dunarean nu a fost scrisa inca, iarSarmisegetuza este inca un mister acoperit de paminturi care poate ca o protejaza. Unii spun ca numele ei vine de la Sarmis e (si) Getuza, altii mai initiati in tainele Vedice il citesc Sarmi Seget Usa, adica "Eu ma grabesc sa curg" (in sanscrita).

Din nefericire azi pling si caprele din Muntii Orastiei de mizeria ce domneste in "Zona Sacra" a Sarmi-Segetusei. Excavatii cu buldozere, nepasare, chiar reavointa iau locul a ceea ce ar fi trebuit sa fie declarata rezervatie a cetatilor dacice din Muntii Sureanului. Ce nume ciudat si acest Sureanului, ce o fi insemnind domnilor arheologi, istorici, lingvisti?

Il citez din nou pe Andrei Vartic, care spunea ca "Lipsa idolilor in asezarile dacilor din Muntii Suryanului(Surya, zeul soarelui la indienii arhaici, urmasi ai arienilor Carpato Danubieni, spun eu) ne duce cu gindul la Marele creator Divin, al poporului dac, Daksha, zapacit si el de Creatia sa, aflata in contiuna, ireversibila si cuantificata descoperire a Drumului Frumos, s-a indragostit de ea.

De aceea el daco-romanul cind spune "buna ziua" de fapt spune "Bun e Dyaus". ElDyaus Pitar (pitar - cel ce aduce pita - in sanscrita) a fost primul mare zeu alarienilor (indo-europeni cum se mai spune). De la el se trage Zeus, Saturn, si intorcindu-ne la cea mai veche, poate, poveste a genezei cind Zeului Suprem i-a placut Pamintul a dat nastere prin respiratia sa celor 7 zei ai genezei lumii, avindu-l conducator pe Marele Zeu Dak-Sha. Acesta dupa ce s-a uitat peste tot pe pamint a gasit un loc unde ape albastre tisneau din munti impaduriti, dealuri blinde ii inconjurau, acoperite de covoare verzi de iarba, unde clima era blinda si ... in timpul noptii a populat acest spatiu sacru cu primii 10,000 de fii, fii lui iubiti Dacii "the chosen people".

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Vartic

www.enciclopedia-dacica.ro

Share this post


Link to post
Share on other sites

O picatura de realitate intr.un ocean de ignoranta. O tara, un neam, il distrugi daca.i distrugi spiritul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are rezon colegul Jokere ... platesti 2-3 "cercetatori" sa ne invete istoria (si nu numai), mai dai un whisky la cateva "vedete" (din domenii cum ar fi cultura, artele, media etc) sa-si dea ochii peste cap sau sa tune sforaitor chestii soptite la ureche, platesti vreo cativa cocalari sa tipe in prin bodegi obosite "Romania tara de ..." si dupa aia privesti satisfacut cum merge treaba de la sine ...

Eh .. noi sa fim sanatosi, zicea careva ca totusi adevarul poate fi ascuns pana la un anumit punct .

Numai bine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate!!! ...visez insa ca se va schimba ceva dar atata timp cat ceea ce defineste generatia "tanara" e curentul columbenesc si zavoresc nu prea sunt sanse...e ris ant sa promovezi adevarul...sa nu demai spunem ca nici banul nu iese. Avem o mostenire fantastica. palpabila si ne batem joc de ea. Implicit de NOI!,SI CAND O SA REALOZA O SA FIE ATAT DE TARZIU...!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dar tovarasi, de ce va incruntati? Nu observati semnele unei populatii ce usor-usor ajunge in haos? Si din haos cum se iese... Exaaact, cu dictatura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mda ... tot i-a salvat pe americani acu cativa ani Obama ... pe noi ne salveaza Base de doua mandate ... asteptam urmatoru salvator al Romaniei eterne si fascinante ... pariu ca ne salveaza cine trebe ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

istoria romanilor s-a terminat cand a murit ultimul dac adevarat..restul e .''.capul plecat ,sabia nu il taie'' . pina in ziua de azi.

romani,turci,greci,turci,turci,nemti,maghiari,austrieci,turci again,nemti,sovietici si basescu....ne meritam soarta,( off topic asta sry )

pe tema de mai sus: parere personala: dacii au fost un popor civilizat de ''ei''..au fost invatati matematica,astronomie,medicina,agricultura etc. nu degeaba zona romaniei ,mai ales transilvania e cunoscuta drept'' Gradina Maicii Domnului'' . sunt multe de spus despre daci,ca au fost civilizati de atlanti,ca sunt atlanti,ca sunt urmasii unei megacivilizatii de dinainte de potop..o groaza de ipoteze. am o intrebare: cum arata si cum ar suna limba dacica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce sa zic... dupa ce am citit postul lui D singurul lucru care mi-a venit in minte a fost "sa-mi bag falusul in ea istorie!!!". Si aici ma refeream la "istoria" cu care m-a indopat scoala romaneasca socialista. In loc sa invatam istorie, am fost cretinizati cu un rahat de propaganda... bazat pe franturi distorsionate ale realitatii.

Ce nu inteleg: de ce dracu nu s-a predat/se preda informatia nealterata si intreaga? Am avea de ce sa fim mandrii, am avea "o mostenire" pe care sa o respectam si sa o pastram, am avea.... mandrie nationala. Am fi si noi ca si croatii, maghiarii, polonezii care isi lauda natia ca fiind "no.1" cu orice ocazie si sar la gatul oricui batjocoreste imaginea ei...

Niste croati m-au impresionat la modul asta in spania.

O familie de maghiari in Muntenegru.

Niste pustani polonezi muci de beti m-au prins intr-o seara in Hajduszoboszlo si nu m-au lasat in pace pana nu am ras cu ei o sticla de vodka si in tot timpul asta isi laudau originile... si aici nu fac referinte genitale.

Romanii???

 

Mersi D... m-ai facut sa gandesc pentru 5 minute. Acu inchei si revin la starea vegetativa fiindca daca gandesc ma enervez.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand vad cate o elucubratie de-asta pseudostiintifica imi creste pulsul.

 

Mi-ar placea sa vad niste referinte stiintifice corecte, peer-reviewed, nu povestile unuia care are in palmares o carte care se numeste

 

Intrebarea cu privire la paleoinformatica, 2006

 

Daca vrei tu sa crezi ca dacii aveau nave spatiale, crezi. Daca vrei sa dovedesti STIINTIFIC, se cere ceva mai (mult) mult de atat.

 

Treci putin prin inexactitatile din text - in mod special discul mongolilor si metalurgia si istoria Romana - sunt chestii la un google distanta, e chiar atat de greu?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

STIINTIFIC acuma cateva sute de ani se stia soarele orbinta in jurul pamantului. Tot STIINTIFIC acuma cateva zeci bune de ani viteza maxima din univers era viteza luminii. STIINTIFIC omul si orice alta fiinta vie superioara nu poate functiona fara creier ... cu toate acestea sunt autopsii in care odata deschisa cutie craniana se da peste un terci inform in cazul unui individ care inainte cu doar cateva zile/ore zile traise normal. STIINTIFIC ni se spune ca sarea iodata face bine la sanatate. STIINTIFIC au fost hraniti romanii pe timpul lui ceasca.

Si lista poate continua ... ideea este ca, totusi, (cu trimitere la celalalt articol al lui D) STIINTIFIC totul este relativ (atata vreme cat exista institute de cercetare PRIVATE puteti fi siguri ca pentru suma corecta se pune parafa pe orice document) - ce e azi litera de lege maine sau peste o ora va fi inlocuit ... in functie de interesele "lor" (a nu se confunda cu "ei" de care vb Grasu).

Ca sa fiu totusi corect tre sa spun ca am remarcat de ceva vreme o chestie: exista fanatici de fiecare parte a baricadei si de multe ori acestia sunt dispusi sa cosmetizeze adevarul pentru a le suna cum vor ei. Iar unde nu au cu ce, imaginatia si barbologia sunt indeajuns pentru a argumenta "solid" si "stiintific" o parere. Un ciob de piatra/lemn/etc poate fi deveni orice in functie de cine ti-l descrie: nava spatiala, piepten pentru pisici sau suport pentru hartia igienica.

Chill ppl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ideea era alta. Romania are o istorie... extraordinara. Din care aflam franturi, scapari.

De ce inca din liceu stiam de Piri Reis dar habar nu aveam de existenta unui "cui dacic"?

De ce stiam de bateria din Bagdad dar nu stiam ca Erwin M. Friedlander e d'al nostru?

Si in final... de ce trebuie sa aflu din greseala sau dupa "sapaturi" interminabile diverse fapte legate de Romania, fapte cu care orice alta natie s-ar lauda in gura mare?

Rezultatul acestei stari? Ceea ce vedem in jur... am ajuns ca toti sa ne priveasca de sus deoarece 80% din populatie habar nu are de nimic din istoria romaniei. Despre traian vuia toti stim ca e primul "zburator". Dar pe Discovery vedem ca fiecare natie are un "primul"... Dar cati stiu ca acelasi T.V. este inventatorul generatorului de abur de inalta presiune? Cu imbunatatirile tehnice de rigoare, acelasi priuncipiu de functionare se intalneste si azi la utilajele de genul asta...

In loc sa ma f_ta la cap cu vasile roaita, mai bina imi povesteau de cuie dacice... eu unul cred ca eram mai castigat.

 

My point, ca se poate intinde pana maine: Din cauza faptului ca habar nu avem de unde venim, habar nu avem in ce directie mergem. Si asta se vede cu ochiul liber.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stiinta are, in zilele noastre, un mod de argumentatie care incearca sa evite toate situatiile pomenite de tine. Nu sustine nimeni ca stiinta e suprema si universala, sau ca nu apar erori. Totusi, exista un mod academic de argumentatie, si ala se cam bazeaza pe lucrari ale unor oameni recunoscuti, cunoscuti si publicati. Stiinta a fost unde a fost tocmai pentru ca modul asta n-a existat sau a fost evitat sau fabricat, si pentru ca texte de genul aluia care a starnit discutia au fost luate de bune.

 

N-o sa intru in teoria argumentatiei, bibliografiei si a altor prostii de-astea, oricine a facut macar o teza de master stie cum se fac chestiile astea.

 

Tot ce imi doresc este ca discutiile care pretind argumentatie stiintifica sa se desfasoare ca atare. Si revin - cand argumentatia e bazata pe scrierile unuia care scrie despre paleoinformatica si baza 9 la daci, ma intorc linistit la Herodot, un istoric certificat si bine infipt pe ale lui, si imi vad de ale mele.

 

@ghostTM: nu ai invatat despre asta pentru ca asta nu e istorie, sunt povesti frumoase venite de la domnii care nu accepta prea usor istoria izvoarelor bine cercetate. Ti-l recomand, iar, pe Herodot, Peter Heather, Vasile Parvan, AJ Toynbee si o sa-ti placa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din pacate romanii ( adica cei care locuiesc pe aceste meleaguri ) accepta sa traiasca astfel, fara sa faca nimic pentru a schimba aceasta stare, sau, mai rau, o agraveaza.. Se zice ca daca iti preamaresti nemul esti patriot desi unii te pot considera extremist. Ce incepe sa ma doara din ce in ce mai rau la natia noastra este ca pe langa ignoranta de care se da dovada se ajunge sa pupam in cur pe toti din afara daca se poate. Bine, asta nu e de acum ci de multi multi ani in urma. Astfel majoritatea "capetelor luminate" au promovat descoperirile in afara tarii deoarece aici ar fi fost fie luati in ras fie ignorati. Aurel Vlaicu, Coanda, Poenaru si multi altii care au contribuit prin cuceririle stiintifice la dezvoltarea tehnicii mondiale nu ar fi facut aici, pe plan local, nici cat o ceapa degerata. De ce? Eu cred ca datorita obtuzitatilor, slugarniciei, pupincurismului, ignorantei, etc... Aaaa... Esti american, francez, englez, belgian, olandez...? Inseamna ca este destept! Total gresit. Respectivii doar s-au nascut in tari unde se pune accentul pe "substanta cenusie". Pana la urma geniile se pot naste oriunde iar tampitii la fel. Nu este o regula data de pozitia geografica sau sociala. Este adevarat ca unele state aloca mai mult educatiei comparativ cu altele. Este adevarat si ca "geniile" emigreaza acolo unde le este mai bine. Ceea ce face printre altele ca ...SUA, de exemplu, sa fie considerata o tara de oameni destepti.

Da, posibil cu asta sa ma urasca proamericanii de pe forum. Eu nu vreau decat sa spun ca noi ca popor nu suntem mai prejos decat altii. Si vreau sa spun si eu ce ma doare referitor la comportamentul ...nostru. Da, al nostru. Noi singuri ne impunem ca suntem mai prosti, ca nu avem istorie cu care sa ne mandrim, ca nu avem ...oameni care sa ne conduca? Sa va dau un exemplu minor dar relevant de slugarnicie? ( desigur antipatia imi va fi asigurata ). Pe scurt. Pe mine ma deranjaza la culme folosirea limbii engleze ( de obicei ) in conversatia normala. Inteleg sa folosesti unele expresii tehnice atunci cand nu exista corespondent in limba natala sau cand explicatia este mai usoara astfel. Dar constat ca se ajunge la a se folosi din ce in ce mai mult in exprimare limba engleza. E nevoie sa dau exemple? Cititi in forumul nostru si veti observa ca aproape nu exista topic in care sa nu gasesti de la cateva cuvinte pana la fraze intregi. Sau alta chestie pe care unii o considera de bun simt, ( eu fiind desigur nesimtit ) este discutia cu cei din afara in limba lor. Pai frate, noi daca vorbiom cu ei ne vorbesc in romana? Sau doar noi trebuie sa facem traducere ca suntem mai inferiori?. Si apropos, credeti ca sunteti mai "cool" daca va exprimati in engleza? Voi stiti oare cum va vad ...adevaratii vorbitori de engleza? Cam cum vedeti voi pe indienii aia din filmele de doi lei care vorbesc cateva cuvinte in indiana si alte cateva in engleza. Daca nu vedeti asta... e grav

Stiu ca dizertatia mea nu va va afecta, intentia mea nu este sa aduc limba dacica ca oficiala ci doar sa trag niste semnale de alarma. Poate poate...

 

P.S.

am o intrebare: cum arata si cum ar suna limba dacica?
: cateva cuvinte inca se mai folosesc:

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/List%C4%83_de_cuvinte_rom%C3%A2ne%C8%99ti_mo%C8%99tenite_probabil_din_limba_dac%C4%83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Preluarea cuvintelor si expresiilor din alte limbi face parte dintr-o respiratie normala a unei limbi. Si engleza preia din multe altele. Daca iei un termen din DEX o sa vezi de unde provine si daca mai sapi o sa vezi cum s-a asimilat. Exista desigur o problema legata de utilizarea excesiva, dar asta iar e o problema a oricarei limbi, de cand exista limbi. Vezi Caragiale.

 

Revenind la cuiul dacic, referinte? Bibliografie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uziel, stii cum e faza asta cu dovada academica si toate cele? La fel ca si dovezile academice si pertinente ale lui nenea Roman, care spunea ca industria romaneasca e o gramada de fier vechi... Ceea ce era oarecum adevarat, daca comparai cu vestul si america. Daca insa te uitai ca industria aceea de fier vechi avea comenzi de la alte state, mai sarace, realizai altceva.

 

Fara suparare, dar sunt satul de discutii academice, unde niste fonfaiti ma invata pe mine ca romanii s-au rasculat cand au auzit ei ca se rascoala toate popoarele, ca au facut Romania Mare ca asa era la moda si ca dovezile istorice arata bla bla bla. Prefer sa aud si alte discutii, nu numai alea lungi si plictisitoare in care ni se zice ca suntem balegarul europei. Mai da-o draq de poezie, ca sunt atatea dovezi, nu am fost nici cei mai prosti, nici cei mai tari.

 

Engleza nu vad ce preia in ultima vreme. Cel putin in domeniul tehnic/stiintific, ei inventeaza tot. Hai, si germanii.

 

On topic: auzisem o chestie de genul asta, pe metalurgie, la un lector in Facultatea de Istorie. Din treacat. Poate mai sap si gasesc ceva mai mult.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perfect de acord cu tine - nici cei mai prosti, nici cei mai tari. Reciteste postul #1 si mai zi o data.

 

Argumentatia academica are si ea rostul ei - sa vorbim pe date concrete, obtinute de la altii care tin la aceeasi rigoare. E un sistem de discutii care ajunge de multe ori cel mai aproape de adevar. Nu e infailibil, dar e tot ce stim sa facem mai bun in domeniul cercetarii in momentul asta, si modul in care se cam face tot ce tine de stiinta oriunde in lumea civilizata.

 

Engleza preia din spaniola si italiana cel mai tare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unele popoare au avut si au lideri "nationalisti" mandri ca s-au nascut americani, francezi, englezi etc..., lideri care au stors tot ce-au putut de la poporul lor si atunci cand nu au mai avut de unde stoarce au "imprumutat" de la altii creiere... ca apoi sa se mandreasca cu realizarile 'lor". Romanii au fost tributari, de la DACI in colo domniilor fanariote ... sa-u obisnuit si au considerat ca asa e normal ... in continuare avem domnii "fanariote", iar atunci cand se naste un lider adevarat avem mare grija sa-l vindem pe 13 arginti...si ulterior sa ne mandrim cu MARTIRII nostri. Poate ca am o exprimare deficitara, poate ca nu am doctorate sau stiu eu ce alte studii dar pt cine stie sa citeasca printre randuri ...va intelege ceea ce vreau sa zic. Din pacate sunt mandru ca sunt roman ... Orice alte comentarii sunt de prisos, vrem sa luam totul de-a gata ca e mai simplu asa, asta pe fondul unei superficialitati totale in ceea ce priveste originile noastre.

Ma duc sa beau un Jack D, ca e mai ok decat palinca noastra si va doresc distractie placuta in continuare!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

jokere daca nu imi vine sa iti f una peste urechea dreapta !!..jack d mai ok decat palinca? cere scuze imediat sau vin incolo:))!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Era cu ghilimelele de rigoare..nuantzat...fatza de tot ce-am zis... am avut o canistra de palinca de la Zabrani dar a draq defect s-o terminat numa' numa'. Si fiind un iubitor de bahice distilate ...ma multumesc cu orice surogat ! Fii milos si scoate-ma din ignorantza asta apatica cu o "proba" demna de lauda!;)!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dupa multe framantari, cautari, ideii.. mi-am facut si eu un tatuaj. Este singurul din romanica si probabil din lume.

 

L-am facut pentru ca sunt mandru ca sunt roman, sunt mandru ca pot sa port simbolurile romanesti si ca oriunde m-as duce, cei care au un IQ mai mare decat numarul la pantofi isi vor da seama ca sunt urmas de DAC.

 

imag0020k.jpg

 

Cat despre STIINTA si DOVEZI. Pe muntii nostrii sunt multe "dovezi"...unele neputand fii explicate stiitific.

 

Uziel: sunt multe chestii dovedite, dar care Stiintific - nu EXISTA.

 

(detalii iti pot da pe PM sau pe mess).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai cam despre asta era vorba - dovada faptelor clare, fizica, chimie si altele se cam face stiintific. Nu vorbesc de spiritualitate sau alte domenii in care problema se pune altfel.

 

Dar la cuie, metalurgie si istorie nu prea incape altfel de argumentatie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cand interesele au fost ca tara asta sa se divizeze si sa se vanda pe bucatele, de unde vrei tu sa se aduca dovezi ca am posedat tehnologii pt care unii si-ar vinde si mama sa le posede?

 

Toata istoria nosstra este bucatele si edte bine ascunsa.

In timp, mi-am dat seama ca se cheltuiesc sume enorme pentru a fii tinuti in ignoranta si ceata.

 

Vorba ceea: muntii nostrii aur poarta, noi cersim din poarta in poarta... este perfect adevarata.

Sunt multe de povestit pe tema asta....

Share this post


Link to post
Share on other sites

GxG: frumos tatuaj... foarte frumos.

Deci daca ne vedem pe la vreun strand prin vreo tara straina, o sa zica lumea "uite ba urmasii dacilor si a romanilor"

PS: imaginea din avatarul meu e spatele subsemnatului...

 

LE: scuze pentru comentariul pe langa subiect (ca sa nu zic offtopic )

Share this post


Link to post
Share on other sites
La asemenea argumente nu mai am ce zice. Sigur pierd.

 

uziel.. scriam de pe pe HTC... cam greu de cautat si inserat linkuri si citate.

 

Promit ca pana diseara vin cu argumente.. mai solide!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.