ASR Forum

www.airsoftromania.com
It is currently Thu Feb 21, 2019 6:05 pm
progear.ro

All times are UTC + 2 hours [ DST ]
Post new topic Reply to topic  [ 201 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Next
Author Message
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 5:55 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
Pentru multi dintre membrii acestui forum airsoft-ul este un hobby, o pasiune si chiar un stil de viata. Indiferent ce ar reprezenta pentru noi Airsoft-ul, acesta nu este ieftin. Este din ce in ce mai greu sa alocam bani pentru airsoft deoarece, stim cu totii, este criza. Daca vrem airsoft trebuie sa renuntam la altceva si sunt putini aceeia care pot spune ca nu fac un efort pentru a-si permite ceea ce isi doresc. Pe acest considerent schimburile intre membrii sunt o solutie binevenita insa schimbul este ingreuiat de dificultatea de a echivala valorile obiectelor schimbate in sistemul de referinta bazat pe RON - moneda pentru care trebuie sa muncim si sa ne sacrificam pentru a o obtine si pe care trebuie sa o cheltuim cu grija, in primul rand pe necesitatile zilnice.

Pornind de la aceasta realitate am inceput aici o discutie ce a generat deja aproape 10 pagini si 2000 de vizualizari in aprox. 2 saptamani - discutia propunea infiintarea unui sistem de moneda al comunitatii de airsoft bazat pe valoarea obiectelor puse la vanzare pe forum astfel incat, pentru schimburile intre noi, sa nu trebuiasca sa facem apel la RON. Pentru a sumariza intreg schimbul de opinii si a descrie pe scurt si mai exact in ce consta sistemul si cum functioneaza, reeditez mai jos acest post astfel incat sa nu mai fie nevoie ca cei interesati sa parcurga tot topicul. Ceea ce urmeaza sunt fragmente din "Constitutia" sistemului aflata inca in stadiu de schita si care este deschisa in continuare oricaror sugestii.


Ce este ASR-ul ("a-se-re-ul"/"a-se-re-ii")?

ASR-ul (pl. ASReii) sunt moneda alternativa si conventionala a comunitatii de airsoft cu ajutorul careia se denomineaza si se tranzactioneaza valoarea unor “active” (replici, accesorii, echipament de airsoft) folosite (second hand) intre membrii comunitatii.

- ASR-ul este o moneda deoarece asigura divizarea valorii tuturor activelor tranzactionate astfel incat sa permita echivalarea justa intre valorile acestora (sa nu mai fie necesara echivalarea in natura - mai dificil de realizat).
- Aspectul alternativ al ASR-ului - ASR-ul este o moneda alternativa deoarece va circula in paralel cu moneda oficiala a statului insa limitat, numai intre membrii comunitatii de airsoft participanti la acest sistem. De asemenea nu va inlocui moneda oficiala a statului ci doar va reprezenta o modalitate alternativa de plata (cu ASR-ul se poate achita in tot sau in parte orice activ tranzactionat in sistem).
- Aspectul conventional al ASR-ului - ASR-ul este o moneda conventionala deoarece se bazeaza pe conventia (acceptul) membrilor comunitatii de airsoft (care folosesc sistemul) de a o folosi in tranzactiile dintre ei (de a o folosi ca mijloc de plata si de a accepta sa o incaseze in schimbul activelor)..
- Valoarea ASR-ului - ASR-ul NU ARE VALOARE IN SINE (intrinseca). ASR-ul reprezinta o diviziune a valorii activelor introduse spre tranzactionare in sistem. Pentru inceput paritatea ASR - RON va fi de 1:1 (Ex. un red-dot scos la vanzare la pretul de 150 de RON, in sistem va fi evaluat la 150 de ASRei. Emiterea de ASR-ei in sistem se bazeaza pe introducerea de active in sistem astfel incat baza valorica a ASR-ului sa fie acoperita. Evaluarea activelor introduse in sistem se va face pe baza bunului simt al fiecarui membru si va evolua in timp in functie de cerere si oferta, conform regulilor comune oricarei piete.

Alte insusiri ale ASR-ului
- Obtinerea de ASR-ei se face numai pe baza introducerii de active in sistem. ASR-eii nu pot fi cumparati in RON pentru a intra in sistem.
- ASR-eii pot fi vanduti catre membrii sistemului contra RON in momentul in care un membru doreste sa paraseasca sistemul. Membrii sistemului pot face oferte si negocia pretul pentru numarul de ASRei dorit.
- ASR-ul nu este purtator de dobanda sau tezaurizabil prin urmare nu poate fi tranzactionat ca atare.

Glosar de Termeni

  - Activ - orice bun/obiect pus la vanzare in sistem (replica, accesoriu sau echipament de airsoft)
  Credit - numarul total de unitati monetare in ASRei de care beneficiaza orice membru care intra in sistem si in baza caruia poate tranzactiona. De asemenea, credit desemneaza si incasarile in ASRei, in schimbul activelor vandute.
  - Debit - desemneaza numarul total de unitati monetare transferate de la un membru catre alt membru al sistemului. Debitul reprezinta plata efectuata in schimbul unui activ tranzactionat in sistem. Debitul unui membru al sistemului se va scadea din creditul acestuia si se va adauga la creditul membrului de la care s-a achizitionat activul.
  - Balanta - reprezinta diferenta intre volumul creditului si al debitului unui membru al sistemului. Aceasta trebuie sa fie minim 0 (zero). In cazul in care este negativa, membrul respectiv trebuie sa adauge alte active la vanzare astfel incat sa o echilibreze.

Reguli de baza
  - Respecta-i pe ceilalti membri ai sistemului, gastiga-le si merita-le respectul.
  - Pune in vanzare numai ce tu la randul tau ai cumpara de la alti membri.
  - Pretuieste-ti just activele si ajusteaza-le pretul in functie de piata.
  - Activele introduse in sistem trebuie sa ramana disponibile, identificabile si in starea in care au fost introduse. Daca sunt retrase (vandute pe RONi in afara sistemului) activele trebuie inlocuite in maxim 3 zile calendaristice. La orice retragere de active, creditul in ASRei aferent dispare.
  - Inregistreaza (sau propune spre inregistrare) tranzactiile in cel mai scurt timp de la efectuare. Asigura-te ca le-ai inregistrat corect sau consulta-te cu alti membrii ai sistemului care crezi ca te pot ajuta.
  - Membrii trebuie sa se asigure ca balanta lor (diferenta intre credit si debit) este intotdeauna pozitiva daca doresc sa tranzactioneze. De asemenea trebuie sa se asigure ca vor lasa balanta pe 0 (zero) in cazul in care doresc sa paraseasca sistemul. Daca balanta lor este pe 0 (zero) insa au in continuare active in sistem, chiar daca vor parasi sistemul trebuie sa se asigure ca respectivele active raman disponibile pentru oricine va fi interesat sa le cumpere.

Procedura de inregistrare a tranzactiilor
  - Membrii pot negocia liber pretul in ASRei pe care il solicita sau il platesc pentru activele dorite
  - Tranzactiile se inregistreaza in sistem in felul urmator (cel putin cat vom folosi un spreadsheet)
  - Copy/Paste numele produsului din sheet-ul vanzatorului in cel al cumparatorului
  - Inlocuirea valorii activului in sheet-ul vanzatorului cu 0 (zero)
  - Inregistrarea sumei in contul vanzatorului in coloana “Credit”
  - Inregistrarea sumei in contul cumparatorului in coloana “Debit”

Schema Explicativa
Image

SPREADSHEET PENTRU INREGISTRAREA TRANZACTIILOR - Pentru moment functionarea sistemului este asigurata cu ajutorul acestui SPREADSHEET PENTRU EVIDENTA TRANZACTIILOR IN ASRei. Oricine il poate vizualiza si verifica felul in care sunt evidentiate tranzactiile insa editarea acestuia este rezervata numai celor care au initiat sistemul (deocamdata, din motive de securitate).

SPREADSHEET PENTRU ADAUGAREA ACTIVELOR IN SISTEM - Pentru introducerea de active si participarea la sistem puteti folosi acest SPREADSHEET. Sheet-urile completate vor fi transferate si centralizate in Spreadsheet-ul principal.

SPREADSHEET DE TEST - Pentru exercitiu si joaca poate fi folosit acest spreadsheet de test. Cine il strica sa-l si repare ca sa-l poata si altii folosi...

In incheiere:
- Pentru orice intrebari sau nelamuriri la obiect folositi in continuare acest topic.
- Pentru orice fel de consideratii in afara obiectului, in conditiile in care nu ati inteles in intregime cum functioneaza sistemul, puteti porni un alt topic sau recomand sa va abtineti. Nu mai stam sa explicam fiecaruia cum functioneaza in discutii contradictorii iar participarea nu este obligatorie.
- Pentru cine are alte idei nu pot decat sa va incurajez sa le puneti in practica - pentru moment aceasta lume duce lipsa de sisteme monetare alternative iar sistemul monetar "principal" este plin de probleme. Ganditi-le, structuratile, popularizati-le, dati-le drumul sa functioneze si vedem care sunt de succes - aici nu este vorba de concurenta ci de a ajuta comunitatea sa gaseasca mijloace optime de schimb care sa contribuie direct la propria bunastare.

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Last edited by Pacostea on Sun Jan 08, 2012 12:18 pm, edited 10 times in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 6:45 pm 
Offline
Iron Sky Team
User avatar

Joined: Mon Oct 18, 2010 9:14 am
Posts: 699
Location: Ion Mihalache-Crangasi
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Localitate: Bucuresti
Ideea ta ca principiu este buna, totusi vor exista cativa "Greci", ca in orice economie de piata, trebuie sa apara si cativa oportunisti, care prefera sa scoata la vanzare obiecte inexistente in realitate, numai pentru a aduna credite si astfel va achizitiona active SH de la alti membrii in baza acestor credite.
In plus de obicei cel care vinde, are nevoie de bani, inca nu am vazut ca cineva sa vanda de placerea de a vinde.Motivatia vanzari poate fi diferita de la om la om, dar rezultatul se masoara in nenorocita de moneda numita LEU-EURO SAU DOLAR.

Imi place ca vrei sa extinzi fairplay-ul din Airsoft si in viata de zi cu zi, totusi ma indoiesc ca vei reusi. Dupa cum stii in acest joc mai sunt si "nemuritori"

Succes si sa speram in idealul romanesc.!

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=sVeRbsQgnr4
SEHEN OHNE GESEHEN ZU WERDEN/SEE WITHOUT BEING SEEN/ A VEDEA FARA SA FI VAZUT
Image
http://www.iron-sky.ro/
http://forum.iron-sky.ro/


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 7:01 pm 
Offline
A.S.T.B.
User avatar

Joined: Fri Aug 15, 2008 3:08 pm
Posts: 5597
Location: Buzau
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Localitate: Buzau
Cred ca o sa mearga. ASR este forumul cel mai lipsit de tepari pe care am l-am vazut vreodata.
Si am vazut vreo doua...

_________________
Quality only hurts once! Your penis will never grow to match the power of your rifle, tune down!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 7:53 pm 
Offline

Joined: Mon Oct 06, 2008 3:28 pm
Posts: 681
Location: Reghin
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Si cine va tine evidenta asta? Ca sunt putin curios :D

_________________
Image
Image
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 7:59 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
@ Muller - te apropii, trebuie doar sa te gandesti la cum il poti face sa mearga ci nu la de ce nu ar merge... :)
Ideea este ca nu vor disparea anunturile cu poze pe de-o parte iar pe de alta parte sistemul va presupune o inscriere, eventual recomandari etc. Chiar daca va exista potential de frauda acesta va fi mult limitat de factori gen:
- rusine - suntem o comunitate si e usor ca cineva sa se faca de bafta pe forum. Personal am incredere sa trimit bani sau obiecte spre alti membri de oriunde din tara daca vad ca au ceva vechime pe forum si un numar oarecare de posturi cat de cat la obiect.
- valoarea unitatilor monetare - mai exact lipsa acesteia in afara sistemului.

Nu va ganditi la "moneda" comunitatii ca la bani in intelesul comun ci ca la o unitate de masura a valorii. Ei nu vor avea valoare proprie deci nu au cum sa fie tezaurizati sau folositi speculativ. Ei vor trebui sa circule si sa inlesneasca schimburile intre membrii comunitatii.

@mugur - de aceeasi parere... :)

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 8:12 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
congo wrote:
Si cine va tine evidenta asta? Ca sunt putin curios :D


... Si pe buna dreptate. Eu voi tine evidenta :)

Fara gluma acum, asta este intradevar o problema in sine insa exista solutii. Pentru inceput, intr-o faza experimentala, putem folosi un spreadsheet online si putem alege un "comitet" cu drepturi de administrare care sa opereze tranzactiile la solicitarea membrilor sistemului. Daca va functiona putem sa evoluam catre sisteme mai automatizate insa efortul de a le pune pe picioare va fi mai mare (trebuie sa ne asiguram ca merita facut)

Asa cum avem admini pe forum ale caror decizii si actiuni sunt cat de cat respectate asa putem folosi un comitet de admini si pentru acest sistem.

Ca sa anticipez si urmatoarea intrebare... Da, frauda este posibila, insa odata iesita la iveala va mai avea autorul tupeu sa vina la joc duminica? :)

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 8:16 pm 
Offline
User avatar

Joined: Fri Oct 26, 2007 1:28 pm
Posts: 3985
Location: Sebes -Alba
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Localitate: Sebes-Alba
Quote:
ASR este forumul cel mai lipsit de tepari pe care am l-am vazut vreodata.
E, acum a aparut unul in plus! O sa vorbesc despre asta mai tirziu, deocamdata nu vad o pagina dedicata teparilor.

_________________
Forumul nu este o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs. A. Plesu
Vecine, gib mir tânjala, mâne ţi-o dau iar, neţănbroh, călca-m-ar!
ImageImage
Friendly fire expert; Blood donor; Tick collecter; Suppresion fire specialist...


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 8:36 pm 
Offline
PMC

Joined: Sat Aug 14, 2010 9:31 pm
Posts: 919
Location: Iasi & Braila
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time
Localitate: Braila
wolf wrote:
E, acum a aparut unul in plus! O sa vorbesc despre asta mai tirziu, deocamdata nu vad o pagina dedicata teparilor.

wolf, fa-i te rog publica identitatea, sa stim sa nu cumparam , in felul asta faci si o fapta buna.

ontopic si itemurile puse la vanzare cu overprice? ce facem cu ele?

_________________
scared but still alive!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 8:47 pm 
Offline
WTF 360
User avatar

Joined: Thu Jul 09, 2009 10:40 am
Posts: 1537
Location: Bucuresti
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times
Localitate: Bucuresti
@wolf.. era o sectiune pe aici cu tepari..
@ovi.. prost e ala care da nu ala care cere....
de aia exista moderatori pe orice forum.. se poate modera si chestia cu overpriced...

_________________
W27 --- We kick ass 360.
PTW user | TM 5.1 / G17 / 1911MEU user


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 10:45 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
Overpriced? In orice moneda ai tranzactiona (reala sau virtuala), nu te obliga nimeni sa dai pe ceva mai mult decat crezi tu ca merita - asta este piata, asta este echilibrul intre cerere si oferta.

Intre timp mi-au venit opinii si pe PM si apreciez - ii invit pe respectivii sa se alature dezbaterii aici. Sper sa se alature mai multa lume dezbaterii si sa ne apropiem de o materializare.

Una dintre idei se referea la felul in care se poate stabili un sistem de referinta legat de valoarea/preturile replicilor. In mod cert, cand vorbim de preturi in RON sunt multe replici scumpe care isi pierd semnificativ valoarea in momentul revanzarii desi poate sunt inca bune sau chiar tunate. Ajung sa fie vandute pe bucati etc. Ma gandesc ca s-ar putea face un mercurial al preturilor la replici in functie de producator, vechime, nivel de utilizare, customizare, tunare etc.

O alta idee era legata de un sistem de "certificare" a calitatii replicilor ce urmeaza a fi scoase la vanzare - lideri de echipe locali sau "meseriasi" in ale replicilor/echipamentelor etc. ar putea sa inspecteze ce intra in sistem si sa le certifice - asta ar justifica si preturile etc.

Acestea sunt doua sugestii folositoare dupa parerea mea - la mai multe! :) Hai, stiu ca puteti! :)

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 10:52 pm 
Offline
A.S.T.B.
User avatar

Joined: Fri Aug 15, 2008 3:08 pm
Posts: 5597
Location: Buzau
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Localitate: Buzau
Quis custodiet ipsos custodes?...

_________________
Quality only hurts once! Your penis will never grow to match the power of your rifle, tune down!


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 11:10 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Dec 06, 2010 12:10 pm
Posts: 155
Location: Braila
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Localitate: Braila
Administratores qui velit...
Ideea este super. Totul e sa o facem sa devina aplicabila. Am vazut cateva posturi cu ceva doze de scepticism... justificat avand in vedere faptul ca traim in Romanica! Cred, totusi, de fapt sunt aproape convins ca in comunitatea noastra nu au loc tzeparii, din multe motive, nu are rost sa pierdem vremea enumerandu-le (le stiti cu totii). Pacostea a punctat exact: mai au tupeu sa scoata nasu' la joaca??

_________________
"Invincibilitatea constă în apărare, iar şansele de victorie, în atac." - SUN TZU - Arta războiului
Image
Image


Last edited by WizZzard on Fri Nov 18, 2011 11:21 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Nov 18, 2011 11:13 pm 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
...sunt impresionat. Din pacate latina am studiat-o acum prea multi ani si am luat numai note mici :)

Nu stiu cum sa o zic in latina insa comunitatea este cea care va sta cu ochii pe cei care vor gestiona acest sistem :)

Aici nu este vorba de o elita, ierarhie sau alte asemenea. Este vorba despre un sistem de tranzactionare initiat de o comunitate si menit sa deserveasca necesitatile acestei comunitati. Nu exista un individ sau o mana de indivizi care sa castige din asta ci intreaga comunitate. Cei care se vor ocupa de bunul mers al acestui sistem isi vor asuma o responsabilitate clara iar oprobiul comunitatii sau excluderea din mijlocul ei in caz de abateri sunt sanctiuni suficiente pentru a-i pastra pe linie. Este vorba despre incredere si pastrarea ei.

Stiu ca suntem obisnuiti cu un sistem in care fiecare suspecteaza pe fiecare, totul se reduce la bani si nimeni nu se da in laturi de la nimic pentru a-i obtine. Putem insa privi dincolo de aceasta realitate si putem schimba lucrurile daca ne dorim cu adevarat. Ceea ce propun aici este sa ne creem o realitate proprie bazata pe propriile noastre valori si reguli si sunt sigur ca daca vom reusi multe lucruri se pot schimba in lumea asta.

Nu vreau sa sun patetic (poate este ora avansata) insa incercati sa va ganditi in termeni de incredere si de cooperare pentru a putea intelege mai bine ce incerc sa propun aici.

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Nov 19, 2011 12:46 am 
Offline
User avatar

Joined: Sun Jan 17, 2010 8:35 pm
Posts: 1163
Location: Lehliu-Gara
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Localitate: Lehliu-Gara
sustin idea insa trebuie sa inteleg si eu un lucru sau doua.situatie ipotetica:
Daca eu sunt pe forum si vreau sa vand un pistol cu 300 de bibi (suma aleatorie) cel care il va cumpara ..de unde va avea aceli "bibi"? adica nu trebui ca cel putin la inceput o suma de bani "reala" sa fie transformata intr-o suma de bani virtuala pentru a putea tranzactiona.
Orice sistem monetar se baeaza la inceput pe o acoperire,dolarul o avea in aur,acum o are in cantitate,practic un curs de referinta este stabilit in functie de cat de multi dolari sunt pe piata disponibili intr-un moment,acelasi principiu este la baza bursei (daca nu ma insel) practic cu cat un lucru este mai rar cu atat este mai valoros.
Revenind la ideea initiala :ce metoda se va folosi pentru obtinerea de "bibi" .
daca vreti un exemplu elocvent incercati MMORPG-urile..acolo niste oameni silitori produc in joc "gold" egalul "bibi" de aici pe care apoi ii vand pe bani reali,cumparatorul apoi putandu-i folosi online sa cumpere ce vrea el in joc.
Practic nu exista sistem monetar fara a aduce un aport de valoare sau un credit.La baza orcarui sistem monetar sta o datorie,adica ori eu vin cu 10 milioane si cumpar 100 de "bibi" caz in care sistemul sau piata trebuie sa poata sa imi rascumpere mie "bibi" la aceasi valoare in orice moment bani stransi trebuind sa stea intr-un anumit cont sau undeva si atunci intreaga valoare a tranzactilor va trebui sa aiba acoperire in ron,deci nu am scapat de problema cashului ci doar le-am schimbat numele;
Fie fiecare membru care participa la aceasta piata ii este oferit gratuit un numar de "bibi" pe care apoi ii foloseste sa cumpere diferite obiecte dar in acest caz eu ..pot avea 500 de "bibi" si cumpar un pistol de la x..si gata..nu mai tranzactionez nimik niciodata ,practic am castigat un pistol din nimik,nu am inselat pe nimeni,nu am dat teapa,am folosit ce mi s-a dat.Deci aceasta varianta e mult mai putin plauzibila.
Principiul pe care se bazeaza orice sistem monetar este facut ca in orice moment el sa fie generator de inflatie pentru ca piata sa se invarta,sa introduci noi sume pe care sa cumperi.Ca exemplu suntem 10 insi avem fiecare 400 "bibi" total 4000,vine x si are de vanzare 10 replici care fac 3900 si nu vrea sa cumpere nimik..practic in piata mai raman 100"bibi" si astfel piata s-a blocat,fie x cumpara ceva la un moment dat ,fie introduce "banca centrala de airsoft" inca 5000 de "bibi" in joc caz in care cei 3900 pe care x ii are au o valoare mai mica=inflatie.Asta se intampla de 200 de ani (cred) de la inventarea sistemului central bancar.Pentru mai multe lamuriri vedeti filmul "zietgeist" .
parerea mea e ca se poate dar ...doar schimbam lei pe "bibi" si nu rezolvam problema ,cel mult ne creem fiecare un fond de airsoft de unde sa putem cumpara doar pe forum si cam atat.daca am gresit undeva astept sa fiu corectat.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Nov 19, 2011 10:22 am 
Offline
User avatar

Joined: Mon Apr 21, 2008 9:10 pm
Posts: 1866
Location: Bucuresti
Has thanked: 19 times
Been thanked: 8 times
Localitate: Bucuresti
Banii nostri reali (RONii) sunt topiti in replici, accesorii si echipament. Nu mai sunt bani reali insa valoarea replicilor, accesoriilor si echipamentelor este reala pentru noi in cadrul comunitatii. Trebuie insa discount-ata masiv incercand sa o denominam din nou in bani reali. Asta tocmai din cauza ca banii reali nu sunt suficienti pentru a ne permite sa si traim si sa ne tinem si de hobby.

Denominarea valorii replicilor, accesoriilor si echipamentelor de airsoft intr-o moneda paralela cu cea reala va reduce stresul pe buzunar. Contributia la sistem a fiecarui membru o reprezinta "achizitiile" in bani reali. Acestea se transforma in "active" denominabile in moneda "comunitara" - bibi(ci) - aceasta devenind "capitalul" de care acestia se pot folosi pentru schimb. Am descris asta in primul post, poate nu am fost suficient de specific.

Nu este nevoie sa schimbi bani reali in bibi(ci) si sa speram ca nu va fi nevoie sa implicam deloc banii reali direct in sistem.

De exemplu eu am de vanzare un Acog (200 RON), un red dot (100 RON) si un suport de lanterna (30 RON). In total vreo 330 de RON sau 330 de bibici daca luam o paritate de 1 la 1 (RON - bibi(ci)). Daca ii transform in bibi(ci), voi avea in sistem 330 de bibi(ci) credit (pe baza marfii pe care o am la vanzare) din care imi pot cumpara orice are o valoare de la 1 la 330 de bibi(ci).

Gasesc la cineva un AFG la 100 de bibi(ci) si il cumpar. Respectivul poate are in total marfa de 250 de bibi(ci) in sistem. Voi ramane cu 230 de bibici (credit pe baza valorii marfii mele) + un AFG iar celuilalt ii va ramane credit de 150 de bibi(ci) (pe baza marfii lui) + 100 de bibi(ci) in moneda "comunitara" primita ca si credit de la mine. Cu cat mai mult marfa in sistem cu atat mai mult credit pe baza caruia se va putea tranzactiona.

Am vazut si eu Zeitgeist si a fost una dintre experientele care au stat la baza rationamentului. Daca sistemul monetar actual se bazeaza pe credit si indatorare asta nu inseamna ca orice sistem monetar trebuie conceput in acelasi fel. In sistemul actual se tranzactioneaza promisiuni de plata care, daca se strang in volum foarte mare, practic s-ar putea sa nu mai fie onorate vreodata - de aici si sansele de prabusire a sistemului. De asemenea bancile nu sunt foarte transparente cu privire la felul in care functioneaza si de aici ignoranta noastra si predispozitia de a cadea victima sistemului. Mai mult, statul le sprijina si le face toate poftele punand garantie veniturile noastre viitoare fara ca macar sa le tremure mana astfel incat nu putem sa ne asteptam la vreo protectie. In sistemul nostru insa noi hotaram, noi stabilim regulie de functionare si mecanismele de protectie.

Sistemul monetar descris in Zeitgeist este intradevar vechi de aproximativ 2-300 de ani insa inainte de asta credeti ca nu a existat sistem monetar? Daca vorbim de documentare cautati "The Money Masters" pe Google Video si veti vedea o istorie mult mai amanuntita si mai indelungata a sistemului monetar si mai ales alternativele sanatoase la acesta.

_________________
Ce sunt aceia "ASRei"?
Numele vine de la ASR (AirSoftRomania) si ar putea fi o moneda alternativa de schimb in airsoft care sa ne scuteasca de la spartul pusculitei atunci cand tranzactionam replici, accesorii sau echipament SH pe forum. Pentru mai multe detalii citeste thread-ul asta.

Daca ai citit thread-ul, ti se pare interesant si vrei sa intri in sistem da-mi un PM. Poti contribui la felul in care va fi construit sistemul tocmai pentru ca toata lumea sa fie multumita de el. Acesta este un serviciu al comunitatii pentru comunitate - nimeni nu face bani din el si nici alte beneficii nu are. Avantajul principal este ca vei putea tranzactiona liber pe baza valorii "activelor" tale de airsoft in loc sa-ti cheltuiesti banii de paine. Cum iti suna?


_________________
User vechi: pcostea


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 201 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Next

airsoftmechanix.ro


All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
Jump to:  

 
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group